Index Vakbarát Hírportál

Centikkel maradt le az aranyéremről Halász Bence a Gyulai Memorialon

2020. augusztus 19., szerda 16:08

Halász Bence ahogy tavaly, idén is a második helyet szerezte meg a Gyulai Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj kalapácsvető számában. A világbajnokot most legyőzte, de hét centivel kikapott a lengyel Wojcziech Nowickitól. 

A férfi kalapácsvetésben az elmúlt években hárman magasodtak ki a mezőnyből, a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek, Nowicki és Halász, a papírforma alapján idén is közülük kerülhetett ki a győztes.

A kalapácsvetők viszonylag kis dobásokkal indítottak, az első sorozatban, csak ketten, Halász és Nowicki jutottak 75 méter fölé. A második körben Fajdek is megdobta a 75-öt, majd a harmadik sorozatban az ukrán Mihajlo Kohan 76,08-ig repítette a kalapácsot, ezzel a második helyre jött föl. Nowicki állt az élen 76,63-mal, míg Halász harmadik volt 75,93-mal. 

A negyedik sorozatban mindegyik dobogós javított, a legnagyobb Halásznak sikerült, pont 78 méteres dobásával állt az élre, Nowicki 77,54-et, Kohan 77,01-et jegyzett. Fajdek maradt 75 méteren. 

Az ötödik körben Nowickinak sikerült megint előrelépnie, 78,07-tel vette át a vezetést. Halász stabilizálta a dobását, de ezúttal csak 77,60-ig jutott.

Az utolsó sorozatban Kohan ijesztően nagyot dobott, 77,78-as egyéni csúcsot ért el, de nem veszélyeztette az élen állókat, így Nowicki és Halász érvénytelen kísérlete is belefért. Nowicki hét centiméterrel maradt az első helyen, Halász újra második lett. Kohan a bronzérmes, Fajdek maradt a negyedik helyen. 

Nowicki és Halász a dohai világbajnokságon egymás mellett állt a dobogón, mindketten a harmadik helyen, igaz, a lengyelt akkor egy abszurd döntéssel léptették dobogóra.

A mezőnyben Halászon kívül még öt magyar indult, Rába Dániel 7., Pars Krisztián 8., Pásztor Bence 9., Varga Balázs 11., Varga Donát 12. lett.

A Gyulai Memorialon nőknek is rendeztek kalapácsvetést, a francia Alexandra Tavernier 73,09 méterrel nyerte a számot. A legjobb magyar Gyurát9óz Réka lett, 66,80-as dobásával a hatodik helyet szerezte meg. Orbán Éva a 8., Németh Zsanett a 9. helyen zárt.

Borítókép: Halász Bence versenyez az atléták Kontinentális Kupjának férfi kalapácsvető számában, a csehországi Ostravában 2018. szeptember 9-én. A magyar sportoló 74,80 méteres dobásával a harmadik helyen végzett. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Rovatok