Index Vakbarát Hírportál

Kukákban turkálva buktatják le a kokszkirályokat

2023. május 17., szerda 16:20

A becsületes atléták szigorú védőszentjei Budapesten is résen lesznek. Az AIU, a „tisztesség alakulata” a nyomozástól, a szemétkosarak átfésülésétől és szennyvízkoncentráció mérésétől sem riad vissza.

Hat éve annak, hogy a Nemzetközi Atlétikai-szövetség kezdeményezésére színre lépett az Athletes Integrity Unit (AIU), amely a legkorszerűbb tesztelési és analitikai programok alkalmazásával igyekszik kiűzni a csalókat és a segítőtársaikat a sportág berkeiből.

A nyitottság jegyében az AIU semmit se titkol el, így többek között azt sem, hogy a hírszerzés és a nyomozás is a fegyvere. Várják a munkájukat segítő bejelentők telefonhívásait és üzeneteit, akiknek garantálják a névtelenségüket. Képviselőik az augusztusi budapesti világbajnokságon is jelen lesznek, de a célzott doppingvizsgálataik már jóval a rajt előtt riadalmat okozhatnak a tilosban járók köreiben.

Zavaros és elszomorító volt az atlétika helyzete azokban az időkben, amikor a nemzetközi szövetség szenegáli elnöke olyan dolgokat engedett meg magának, amiket semmiféle körülmények között nem lett volna szabad.

Kiút a csalások, a pénzmosás és a korrupció mélységéből

Hűséges cinkosa volt ebben a fia, a szervezet marketingkonzulense, akinek a hűtlen kezelés csak egy volt a bűnei között. Nagy pénzeket zsebeltek be, korrupt emberekként olyan törvénysértő csalásokat követtek el, amelyekre leginkább a gazság volt az üldözendőt jellemző kifejezés.

Lamine Diack irodán belüli hivatalnokai között is akadtak olyanok, akik kenőpénz fejében beálltak a rossz oldalra tévedtek sorába, köztük a francia Gabriel Dolle, a nemzetközi szövetség orvosi és doppingellenes osztályának vezetője. Aki ahelyett, hogy az igazság bajnoka lett volna, az ördöggel cimborálva euroszázezrekért eladta magát az oroszoknak. A jól megfizetett franciát egy beépített emberük közreműködésével arra vettek rá, hogy a pozitív eredményű vizsgálatok ne kerüljenek a nyilvánosságra. Az így kimenekített oroszok a londoni olimpián és a moszkvai világbajnokságon is rajthoz állhattak, holott közülük 23-nak éppen az eltiltásának idejét kellett volna töltenie.

Nagy volt a baj, a sportok királynőjének fejéről lehullott a korona, a hiteltelenség, a bizalmatlanság és a csalódás áradata már-már a sportág jövőjét fenyegette, amikor színre lépett új elnökként a megtisztulást, a kaotikus állapotok megszüntetését és a becsületes atléták védelmét meghirdető Lord Sebastian Coe, akinek a hitelességét és makulátlanságát senki sem vonta kétségbe. Megválasztása után két évvel mögötte sorakozott fel az AIU, amelynek nevében az „Integrity” kifejezést egyaránt lehetne becsületességre, feddhetetlenségre, tisztességességre vagy sérthetetlenségre fordítani.

Következetes szigor, példás nyíltság

Az AIU elnöke az új-zélandi David Howman, aki hosszú évekig a WADA vezérigazgatója volt, az operatív egységet pedig az az ausztrál Brett Clothier vezeti, aki korábban sokat tett az ausztrál futball-ligát és a pénzdíjas lovasversenyeket megfertőző doppingügyek, fogadási csalások és fenyegetések felszámolásáért.

„Az AIU szervezettségére, felkészültségére és egyre hatékonyabb fellépésére azt tudnám mondani, hogy az valóban a becsületes versenyzés szigorú védőszentjeinek az alakulata, amely sokkal többre vállalkozott a legkorszerűbb doppingvizsgálatok és elemzések elvégeztetésénél” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Rutkovszky Ede, a budapesti atlétikai világbajnokság egészségügyi csoportjának doppingvizsgálatokat koordináló menedzsere.

Ők lépnek fel példás eréllyel a versenyeredmények és az atléták életkorát meghamisító manipulációk, a korrupció, a vesztegetések, a sértegetések és az alaptalan gyanúsítgatások ellen. Ahogy a 24 évvel ezelőtt megalakult WADA, a doppingellenes küzdelem globális szervezete sem titkolta, hogy együttműködik az Interpol és az Europol szakembereivel, az AIU is nyíltan kommunikálja, hogy stratégiai kapcsolatrendszert épített ki a bűnüldözési szervezetekkel, ugyanakkor maga is nyomoz és hírszerzéssel is foglalkozik.

Minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a becsületesség útját járó atléták ne kerüljenek hátrányba azokkal szemben, akik tiltott eszközök segítségével igyekeznek a teljesítményükön javítani, vagy nem tartják magukat a holléti nyilatkozataikhoz, nincsenek ott és akkor, amikor a doppingellenőrök mintát vennének tőlük. Sajnos, a teljesítményfokozó készítményeket gyártók előre megfontolt szándékkal folyamatosan olyan új termékeket állítanak elő és tesznek elérhetővé, amelyekkel valamennyi ideig előnybe lehet kerülni a doppinglaboratóriumokkal szemben.

Akár a rabló a pandúrral szemben, de a később megismételt és még okosabb vizsgálatok előbb vagy utóbb fényt derítenek a doppingvétségekre, a felelőtlen ügyeskedésre. Az AIU azért is sokat tesz, hogy minél többen értesüljenek a doppingvétségek lehetséges következményeiről, és eközben nem csak a sportolókat világosítják fel, hanem a környezetükben lévőket, köztük például az érintett szülőket is. Mint az Európai Atlétikai Szövetség munkatársa ehhez annyit tennék hozzá, hogy az európai versenyzőknek már hosszabb ideje kötelező részt venniük egy online antidopping kurzuson, mivel a tanfolyam elvégzése feltétele annak, hogy megkapják a kontinentális szövetség égisze alá tartozó eseményekre a nevezéshez és a versenyzéshez szükséges személyes kódjukat.”

Ezernél is több mintavétel Budapesten

„Az atléták már jó ideje tudják, hogy az ellenőrzések nem az első versenynapon kezdődnek meg, hanem már jóval korábban, akik pedig résztvevői voltak tavaly a eugene-i világbajnokságnak, azok a szó szoros értelmében a saját bőrükön érezhették, hogy a vérvizsgálatoknak a hagyományos mellett van már egy új innovatív megoldása is” – folytatta Rutkovszky Ede.

„Nagy újdonság volt és valószínűleg a jövő is erről szól majd, hogy a levett vért nem üvegcsékbe vezetik, hanem nedvszívó tapasszal fogják fel, és az ilyen módon gyűjtött, majd szárított vért viszik a hőmérsékleti előírásokat betartva a vizsgáló laboratóriumba.”

Az ellenőrök a WADA és a World Athletics előírásait követve végzik majd a munkájukat. Nem titok, hogy körülbelül 650 vérvizsgálatot fognak elvégezni Budapesten, és ennél csak valamivel kevesebb lesz a vizeletminta-vételek száma. Előbbiekkel várhatóan inkább a versenyek előtt, utóbbiakkal pedig már a világbajnokság közben fogják az atlétákat mintavétel céljából megszólítani” – mondta befejezésül a magyar szakember az SzPressnek.

(Borítókép: Lord Sebastian Coe 2016. május 7-én Rómában. Fotó: Tullio M. Puglia / Getty Images / IAAF)

Rovatok