Index Vakbarát Hírportál

Beugrott az európai elitbe, de augusztusban járathatja igazán csúcsra magát

2023. június 14., szerda 09:00

Jók a rúgói, gyors és erős is a 25 éves tatabányai, de Budafokról indult távolugrónő. Az európai rangsorban negyedik Lesti Diána a stabilitásra építve közelít a budapesti világbajnokság felé.

Mint a versenyszámok többségében, úgy a női távolugrásban is igen magasra emelte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a szintteljesítés mércéjét azok a versenyzők előtt, akik résztvevői szeretnének lenni az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságnak. Ékes bizonyítéka ennek, hogy miközben az Eb-bronzérmes Vaszi Tünde magyar rekordja 686 centiméter, utódai csak akkor érezhetik teljes biztonságban magukat és készülhetnek fel a nemzeti színek képviseletére, ha legalább 685-tel tudnak kirukkolni, vagy ideális esetben még „igazítani” is tudnak az országos csúcson.

Jó kis magyar hármas

Erre a bravúrra pillanatnyilag a 25 esztendős Lesti Diána tűnik a legesélyesebbnek, miután június 8-án Budapesten 675 centiméterre javította az eddig legjobbját, amelynek véletlenségét az elmúlt vasárnap Nyíregyházán 672-vel zárta ki. Dömötör Balázs tanítványa az európai rangsor negyedik helyére került, de a világranglista top 15-ös elitjének tagjaként is bizakodva tekinthet előre. Örülhet annak, hogy két olyan hazai vetélytársa is akad, aki lankadatlanul kemény munkára sarkallja, nevezetesen a 30 éves Nguyen Anasztázia, valamint a Diánánál egy évvel fiatalabb Bánhidi-Farkas Petra. Két olyan rivális, akik hozzá hasonlóan már 670-nél is jobb eredménnyel büszkélkedhetnek. Ebből azt is ki lehet olvasni, hogy a női távolugrás lett a magyar atlétika egyik húzó versenyszáma.

Óvatosságra int, hogy a budapesti világbajnokságtól két hónapnál is több idő választ el, de a legutóbbi eredményeim azt bizonyítják, hogy a nehéz időszakokat magam mögött hagyva sikerült újra elkapnom a fonalat – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a TSC GEOTECH atlétája, aki kilenc évvel ezelőtt igazolt Budafokról Tatabányára. – Jó kimondani, hogy az európai vetélytársaim közül jelenleg csak hárman előznek meg, ilyenkor viszont mindent lehet tenni, csak éppen a munkából visszavenni vagy elszállni nem szabad.”

Az eredményesség három összetevője közül Lestinek egyben sincs hiánya, ami azt jelenti, hogy jók a rúgói, gyors és erős is, és ezek a képességei kellő egyensúlyba is kerültek.

„Az eredményeim javulásának feltétele a jövőben is a stabilitás, annak bizonyítása, hogy a külföldi és a hazai versenyeken is jó eredményeket tudok elérni, ne rontsak, hanem folyamatosan javítsak az átlagomon. Idén eddig hatszor versenyeztem, négyszer idegenben, kétszer itthon, nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy az idei legjobbjaim Budapesten és Nyíregyházán születtek meg. Most arra törekedek, hogy stabil 650-es ugrónak érezhessem magamat, mert abból jöhetnek az újabb 675-ök, és remélhetően az annál jobbak is. Időben vagyok, a forma élesítése majd csak később következik, amit most tudok, abban pedig még van némi tartalék.”

Előkelő társaságban

Diána a szerencséjének mondhatja, hogy neki is Alfons Juck a menedzsere, más néven képviselője az atlétikai versenyek forgatagában, ugyanúgy, mint Kozák Lucának, Gyurátz Rékának és Halász Bencének, de a szakma nagyjai közé tartozó szlovák szakembernek szavazott bizalmat a görög Miltiadisz Tentoglu, a távolugrás olimpiai bajnoka, valamint a szlovén Kristjan Ceh, a diszkoszvetés világbajnoki címvédője is.

Előkelő társaságba kerültem, amelynek a tagjai várhatóan sikeres szereplői lesznek a budapesti világbajnokságnak –  folytatta Diána. – Én most azon vagyok, hogy bekerüljek a magyar válogatottba, hazai közönség előtt találjam szembe magamat pályafutásom eddigi legnagyobb kihívásával. Valami azt sugallja, hogy a részvétel kiharcolása után már felszabadultan fogok versenyezni és még olyan dolgok is megtörténhetnek velem, amikről eddig csak álmodtam.”

A 25 éves távolugrónő szerint minden jó és szinte tökéletes, amit az ugrótársa, a görög Tentoglu csinál, ellenfelei közül pedig a brit Jazmin Sawjers ugrása nyerte el a legjobban a tetszését, aki az idei isztambuli fedett pályás Európa-bajnokságon kerek 7 méteres eredménnyel lett aranyérmes.

A stabilitáshoz tartozik az is, hogy idén három versenyen is minden kísérletem érvényes volt, más szóval kezdek »lécbiztos« lenni, ami korábban nem mindig volt jellemző rám. Szeretem azt, amit csinálok, a versenyek tétje feldob, de hogy ezt augusztusban a Nemzeti Atlétikai Központban is bizonyítani tudjam, azért még keményen meg kell dolgozni. Annak viszont csak örülni lehet, hogy az országos bajnokságon, a világbajnokság tesztversenyén mi magunk, az atléták is tesztelni tudjuk a pályát a Nemzeti Atlétikai Központban” – mondta befejezésül Lesti Diána.

Rovatok