Index Vakbarát Hírportál

Miniklub az óriások előtt, ez az Ikarus magabiztosan szárnyal

2023. július 15., szombat 10:46

Budapest XVI. kerületében működik egy klub, az Ikarus BSE, amelynek atlétikai szakosztálya mintául szolgálhat másoknak is. A kis klub, ha minden jól megy, három atlétát delegál az augusztusi budapesti világbajnokságra, és ugyancsak büszkeségre okot adó körülmény, hogy a legtöbb érmet szerezték a Fradival holtversenyben a minapi országos bajnokságon.

A görög mitológiában Ikarosz a viasszal összeragasztott szárnyaival túl közel repült a Naphoz, és amikor az égitest sugarai megolvasztották a kötőanyagot, a szerencsétlen ifjú a tengerbe zuhant, és halálát lelte. 

Ikarosz idestova 2500 éve az öngyilkos nagyravágyás szimbóluma, van azonban Budapest XVI. kerületében egy Ikarus nevű klub, amelynek atlétái magasan szárnyalnak, mégsem fenyegeti őket a zuhanás veszélye. Olyan magasan, hogy a minapi országos bajnokságon a Ferencvárossal holtversenyben a legtöbb, kilenc érmet szerezték. És ami legalább ennyire fontos, három atlétát delegálnak a világbajnoki csapatba!

Az Ikarus BSE atlétikai szakosztályát egy legendás mester, idősb Tomhauser István alapította 1976-ban. A „főnök” hamarosan betölti a nyolcvanötöt, de még aktív, javában toborozza a környékbeli fiatalokat, és egyetlen tehetség sem kerüli el a figyelmét. 

A szakosztály vezetőedzője ma már a fia, ifjabb Tomhauser István, Magyarország nemzetközileg is jegyzett sprint-gát trénere, olyan korábbi klasszisok mestere, mint Baji Balázs vagy Kiss Dániel, de jelenleg is vele készül a 13 másodpercen belüli gátfutó, a különben debreceni Kerekes Gréta.

És ha már a szakosztálynál tartunk, annak vezetője jeles kollégánk, a sportújságírói pályát az atlétaedzőséggel felcserélő, és középfokú edzői bizonyítványt szerző, öt éve utánpótlás-trénerként dolgozó Amler Zoltán, a Nemzeti Sport korábbi szerkesztője, aki büszkén említette a Kovács Péter polgármestertől kapott üzenetet, amely így szól: „Jó volt látni, hogy a legtöbb atlétánk a bemutatásakor a kezéből szívecskét formálva az Ikarus-logóhoz emelte, ezzel is jelezve, mennyire szereti az egyesületet. Talán az elért eredmények mellett erre lehettek a legbüszkébbek.

A 2023-as esztendő eddig az Ikarus BSE kiemelkedő éve; a váltó országos bajnokságán a legeredményesebb szakosztály lett, a Magyar Atlétikai Szövetség díjazottjai közé három edzőjük is bekerült (idősb Tomhauser István életműdíj, Kőrös András Atlétikáért-díj ezüstfokozat, Budai Tamás Utánpótlásért-díj). A szakosztály példaszerű együttműködést folytat a XVI. kerületi önkormányzattal, és a Docler Ikarus Tehetséggondozó Program keretében élvezi az egykori Ikarus-atléta, ma már sikeres üzletember, Gattyán György támogatását. Mindezt tetézte az országos bajnokságon megszerzett kilenc érem és a tény, hogy a vb-keretnek öt ikarusos tagja van (Wagner-Gyürkés Viktória, Pap Márk, Rapai Fanni, Kovács Noel, Kovács László), akik közül az első három indulása nagyon valószínű.

A szakosztály a saját nevelésű sportolóira támaszkodik, roppant nagy figyelmet fordít arra, hogy a pályára érkező kisgyerekkel megszerettesse az atlétikát, fejlessze a mozgásukat, saját maga nevelje ki az atlétáit. Ezen nevelőmunkához az elmúlt időben is az önkormányzat nyújtott segítő kezet, ahogy azt már jeleztük. Az edzői létszám pillanatnyilag 19, a sportolók létszáma 400 fő körül mozog.

Ami azt jelenti, hogy az Ikarusé az ország legnépesebb atlétikai szakosztálya. 

„Büszkék vagyunk az ob-n megszerzett kilenc érmünkre, hiszen hazai szinten óriásklubokat előztünk meg, olyanokat, amelyek sokkal több pénzből gazdálkodnak, mint az Ikarus – mondta az Indexnek ifjabb Tomhauser István. – Igazából a tagdíj fedezi a működési költségeinket, de sokat jelent, hogy ehhez az önkormányzat ugyanennyit hozzátesz. És szerencsére a szövetségtől is kapunk támogatást. Azt mondhatjuk, hogy kis egyesület nagy szakosztálya vagyunk. Folyamatos előremenekülés az életünk.”

Eddig ezt határozottan jól csinálják, amit az eredmények is bizonyítanak. 

A vezetőedző nem mulasztja el, hogy megemlékezzen legnagyobb szponzorukról.

Hála istennek, vannak olyan egykori sportolóink, akik sokra vitték a civil életben, és az ő anyagi támogatásukra számíthatunk. Gattyán György mecénási tevékenységének köszönhetően működtethetjük utánpótlásprogramunkat. A mi atlétáink 90 százalékban saját nevelésűek.

Tomhauser István meghatódva említi, hogy szakosztályvezetőjüket, Amler Zoltánt olyan szinten rabul ejtette az atlétika, hogy még a házát is eladta, hogy az Ikarus-sporttelep mellé költözhessen.

A szakosztálynak 400 tagja van, jobbára a kerületből és az agglomerációból toborozzák a fiatalokat. Gondot jelent, hogy a fedett futófolyosó megépítése még várat magára, télen a BOK-csarnokban kénytelenek edzeni.

Ami a vb-indulókat illeti, Wagner-Gyürkés Viktória 5000 méteren szerepel a Nemzeti Atlétikai Központban, ő a világranglistás helyezése alapján biztos induló. A 22 éves Rapai Panni második lett az ob-n 400 méteren Kéri Bianka mögött, ő a 4x400-as váltó tagja lehet. A roppant tehetséges sprinter, Pap Márk ugyancsak a stafétában, a 4x100-asban érdekelt, azért csak ott, mert tavasszal fáradásos törés gyötörte. A vezetőedző nem feledkezett meg a rutinos amerikai szakember, Loren Seagrave segítségéről. A legendás mestert a szövetség szerződtette, de különlegesen szoros a szakmai kapcsolata Tomhauser Istvánnal.

(Borítókép: Wagner-Gyürkés Viktória (b), az amerikai Marisa Howard (j2) és a spanyol Irene Senchez (j) versenyez a 3000 méteres akadályfutásban a Match Europe v USA elnevezésű atlétikai versenyen Minszkben, 2019. szeptember 10-én. Fotó: Taccjana Zenkovics / MTI / EPA)

Rovatok