Index Vakbarát Hírportál

Újabb hőstett, Eb-bronz a barcikai tinitől

2023. július 16., vasárnap 06:21

Tóth Anna bronzérmet szerzett a finnországi Espoóban, az U23-as atléták Európa-bajnokságán 100 méteres gátfutásban. A 19 éves kazincbarcikai lány, a DVTK versenyzője mindössze 5 ezredmásodperccel maradt le az ezüstéremről, de sebaj, a mezőny legfiatalabbjaként van még bőven ideje javulnia. Ez volt a magyar küldöttség negyedik érme az Eb-n.

Az espooi U23-as atlétikai Európa-bajnokság harmadik, szombati versenynapján is szoríthattunk magyar fiataloknak a döntőben. A legnagyobb izgalommal talán Tóth Anna 100 méteres gátfutó fináléját vártuk, amely a nap zárószáma volt a programban, olvashattuk a magyar szövetség honlapján.

A DVTK kiválósága beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és bár beragadt a rajtnál, a hajrában fantasztikusan feljött, és 12.97 másodperccel a harmadik helyen ért célba.

Tigyi József kétszeres U20-as vb-bronzérmes tanítványa élete második legjobb időeredményével csupán 5 ezreddel maradt el az ezüstöt kiérdemlő olasz Elena Carrarótól (12.97). Az arany a tavalyi felnőtt Eb-bronzérmes, svájci Ditaji Kambundjinak járt, aki 12.68-cas U23-as Európa-bajnoki rekorddal nyert.

Anna még gyerek a többi döntőshöz képest, hiányzik az az izomerő, az a robbanékonyság, amivel a többiek kilőnek a rajtgépből, de már nem sokáig – nyilatkozta az Indexnek Spiriev Attila, a szövetség kiemelt programjának szakmai igazgatója. – Ne a hajszállal elvesztett ezüstérmet sajnáljuk, hanem örüljünk a bronznak. Talán az utolsó gátról kicsit jobban jöhetett volna le, és akkor megvan a második hely. 

Ami még a döntőket illeti, Török Gergely 215 centivel a hetedik helyen végzett a férfi magasugróversenyben, amelyben Guth Mátyás (205) a tizenharmadik pozícióban zárt, míg Doma Benedek kalapácsvetésben a 11. lett (68,40).

A nap folyamán taktikus, magabiztos futással döntőbe jutott 200 méteren Takács Boglárka (23.50), és finalista lett 400 m gáton Molnár Janka (57.27) is.

Női 100 m gát:
1. Ditaji Kambundji (svájci) 12,68 
2. Elena Carraro (olasz) 12,97                                           
3. Tóth Anna 12,97

Rovatok