Index Vakbarát Hírportál

Kiesett a férfi száz címvédője, ugyanígy járt az olimpiai bajnok

2023. augusztus 20., vasárnap 18:07

Csillaghullás a férfi 100 méteres síkfutás elődöntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon: kiesett az eugene-i címvédő amerikai Fred Kerley és a tokiói olimpiai bajnok olasz Marcell jacobs.

A férfi 100 méteres síkfutás első elődöntőjében csillaghullás volt: kipottyant a címvédő amerikai Fred Kerley és az olaszok tokiói olimpiai bajnoka, Marcell Jacobs. (Utóbbi a texasi El Pasóban született amerikai apától és olasz anyától.) Előbbi egyetlen századdal maradt le a döntőről, 10,02-vel, utóbbi csak 12. lett, bár egyéni szezoncsúcsot futott 10,05-tel, de ez most édeskevés volt. Ahhoz a 9,80-hoz képest mindenképpen, amennyit 2021-ben a tokiói olimpián teljesített aranyérmes futása alkalmával.

Az első futamban az amerikai Noah Lyles eljátszadozott a mezőnnyel, végül 9,87-tel győzött. A másodikban     Christian Coleman (USA) szintén simán verte a többieket, majdnem azonos idővel, 9,88-cal. A harmadik futamban jött a nem is annyira titkos esélyes amerikai Fred Kerley, aki azonban beragadt, csak harmadik lett, győzött 9,90-nel a jamaicai Oblique Seville a 20 éves botswanai Letsile Tebogo előtt.

Kerley tehát egy századdal (!) lemaradt az esti döntőről, ahová két-két amerikai és jamaicai, egy-egy kenyai, botswanai, brit és japán jutott be. A névsor: Noah Lyles, Christian Coleman (amerikai), Ryiem Forde,  Oblique Seville (jamaicai), a világranglista-vezető Zharnel Hughes (brit), Letsile Tebogo (botswanai), Abdul Hakim Sani (japán), Ferdinand Omanyala (japán).

Rovatok