Index Vakbarát Hírportál

Halász Bence a negyedik sorozatig világbajnoknak érezhette magát

2023. augusztus 20., vasárnap 19:13

Senki által sem várt végeredménnyel, a 21 éves kanadai Ethan Katzberg győzelmével végződött az óriási érdeklődéssel várt férfi-kalapácsvetés a budapesti atlétikai világbajnokságon. Pedig négy sorozaton át Halász Bence vezetett, csakhogy előbb a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowicki, majd Katzberg is túldobta a szombathelyi fiút. Halász bronzérmes lett, akárcsak tavaly Eugene-ben, eredménye 80,82 méter.

Némi túlzással erre várt egész Magyarország, a férfi-kalapácsvetés vasárnapi döntőjére a budapesti atlétikai világbajnokságon. Amikor bemutatták a kiskunhalasi, de már évek óta Szombathelyen élő 26 éves fiatalembert, Halász Bencét, olyan hangrobbanás rázta meg a Nemzeti Atlétikai Központot, mintha egy század szuperszonikus vadászgép húzott volna el a stadion felett. 

És Halász nem is maradt adós a válasszal: első dobásával 80,82 méterre hajította a kalapácsot, mindössze tíz centivel elmaradva élete legjobbjától, amit tavaly az eugene-i világbajnokságon dobott. 

A másodikban érvénytelen dobás következett, harmadikra azonban egyéni csúcsot érő 81,02-t hajított, és tovább növelte előnyét. Hittük mi, azonban kiderült, hogy a cipője centikkel kicsúszott, így maradt a 80,82 méter, amivel még mindig vezetett.

Sajnos csak a negyedik sorozatig, amikor a lengyel Wojciech Nowicki, Tokió olimpiai bajnoka egyetlen centivel túldobta! Most hiányzott nagyon az a vitatott körülmények között elvett 81,02-es dobás!

Negyedikre 80,59-et hajított honfitársunk, szóval látszott, hogy remek formában van. 

Aztán onnan jött a mélyütés, ahonnan aligha gondoltuk: a kanadai Ethan Katzbergtől. A mindössze 21 éves, 198 centis, 107 kilós óriás 81,25 méterre hajította a kalapácsot az ötödik sorozatban, és átvette a vezetést, a harmadik helyre szorítva Bencét. Katzbergnek eddig semmilyen eredménye nem volt, egy ezüstérmet leszámítva a tavalyi Nemzetközösségi Játékokról. 

Halász ötödikre és hatodikra sem javított, de a többiek sem, így Németh Zsolt tanítványa megismételte tavalyi vb-bronzérmét, azaz tulajdonképpen hozta a papírformát. Katzberg győzelme viszont minden, csak nem papírforma, erre senki sem számított. De hogy nem véletlen, azt az utolsó sorozatban, amikor 81,11-et dobott, bebizonyította. Ezen a délutánon egyértelműen ő volt a legjobb a világon.

Férfi-kalapácsvetés: 1. Ethan Katzberg (kanadai) 81,25 m, 2. Wojciech Nowicki (lengyel) 80,83, 3. Halász Bence (magyar) 80,82. 

A magyar vb-érmesek:

(Borítókép: Halász Bence. Fotó: Pawel Kopczynski / Reuters)

Rovatok