Index Vakbarát Hírportál

Porig égett a szülőföldje, könnyekkel a szemében lett világbajnok

2023. augusztus 23., szerda 09:10

Laulauga Tausaga történetével mindenkinek meg kell ismerkednie, aki nem bízik eléggé önmagában. A 25 éves, részben hawaii, részben szamoai származású lánynál ugyanis nem hordott még valószínűtlenebb világbajnokot a hátán a Föld. Igazából nem is érdekelte a sport, ha édesanyja nem olyan makacs és kitartó, Tausaga most valamelyik amerikai egyetem könyvtárosa. Ehelyett kedd este tíz óta Budapest diszkoszvető világbajnoka.

A női diszkoszvetés az egész budapesti világbajnokság „legunalmasabb”, leginkább eseménytelen számának ígérkezett, már ami a győzelmi esélyeket illeti. Tekintve, hogy a tokiói olimpiai bajnok, amerikai Valarie Allman több mint három méterrel nagyobb dobással érkezett a magyar fővárosba, mint bárki más a világon 2023-ban, az idény hat leghosszabb dobása az ő nevéhez fűződött, és első kísérletével, a 68,57 méteres dobással azonnal el is döntötte az aranyérem sorsát.

Legalábbis úgy tűnt.

Főleg, hogy harmadikra 68,79-re, majd negyedikre 69,23 méterre vetette a korongot a görög szobrokat idéző, ideális testalkatú amerikai. 

EKÖZBEN HONFITÁRSNŐJE, LAULAGA TAUSAGA-COLLINS AZÉRT KAPASZKODOTT, HOGY EGYÁLTALÁN VERSENYBEN MARADJON.

Ehhez harmadikra hatalmas egyéni csúcsot, 65,56-ot kellett hajítania, amellyel feljött a hatodik helyre, és jogot szerzett arra, hogy további hármat dobjon.

ÖTÖDIKRE VALAMI MEGMAGYARÁZHATATLAN TÖRTÉNT. TAUSAGA KEZÉBŐL 69,49 MÉTERRE REPÜLT A SZER, 403 CENTIVEL TÁVOLABBRA, MINT KORÁBBAN BÁRMIKOR. TÖBB MINT NÉGY MÉTERT JAVÍTOTT AZ EGYÉNI CSÚCSÁN. MIKOR MÁSKOR, MINT A VILÁGBAJNOKI DÖNTŐBEN?!

Jellemző Tausaga esélytelenségére, hogy aki a fogadóirodáknál feltett 100 dollárt Tausaga győzelmére, az 65-szörös pénzt, 6500 dollárt kapott cserébe. Összehasonlításképpen: ahhoz, hogy valaki Allman győzelmével 100 dollárt nyerjen, 150-et kellett feltennie…

A nagy dobás.

Erre már Allmannak nem volt válasza. A történelemben először amerikai nyerte a világbajnokságon a női diszkoszvetést. Amiben az égvilágon semmi meglepő nincs, mindenki Allmannt várta a dobogó tetejére. No de Tausaga?!

„Keserédes érzések kavarognak bennem – mondta Allman a verseny után. – Fáj a vereség, de ha már ki kellett kapnom valakitől, az legyen egy amerikai. Amerikai arany és ezüst a világbajnokságon, ez azért csodálatos érzés.”

Tausaga a hatalmas dobása után odarohant az edzőjéhez, John Dagatához, akinek csak ennyi jött ki a száján:

That's it!, vagyis Ez az!.

Mi mást is mondhatott volna? Azt mégsem, hogy szép volt, lányom, erre számítottam!

Tausaga ugyanis a kilencedik legjobb eredménnyel érkezett a tizenkettes döntőbe. Ez volt a harmadik világbajnoksága, az elsőn, 2019-ben, Dohában érvényes dobás nélkül végzett, tavaly Eugene-ben a tizenkettes döntőben utolsó, tizenkettedik lett. 

Tausaga családfája bonyolult: hawaii, szamoai és afroamerikai vér is csörgedezik az ereiben, a nagymamája polinéz származású volt. Oahu szigetén született, és nagyon megviselte a tűzvész, amely elpusztította a szomszédos sziget, Maui egy részét, száz ember halálát okozva.

„Végig könnyekkel a szememben dobtam Budapesten” – mondta.

Tausaga, aki a családjával hétéves korában költözött Mauiról San Diegóba, kezdetben a röplabdával, majd a kosárlabdával próbálkozott, de nem volt elég gyors, és nem is igazán érdekelte a sport.

Igazi könyvmoly voltam, éjjel-nappal olvastam, az édesanyám ösztökélt, hogy mozogjak. Kiderült, jól tette.

Középsuliban próbálkozott meg az atlétikával, és amikor először ellökte a súlyt, majd eldobta a diszkoszt, az edzője látta, hogy tehetséggel van dolga. Ennek köszönhette az ösztöndíját, hogy felvették az Iowa Állami Egyetemre. 

A többi már történelem. Kijutott a dohai, majd a eugene-i világbajnokságra, most pedig ott lóg a nyakában az aranyérem.

„Nem tudom, hogy van-e tündér a felmenőim között, de hogy ez az egész tündérmese, az biztos” – mondta mosolyogva Tausaga.

Kár, hogy nem tett fel száz dollárt a győzelmére. Most 6500 dollárral gazdagabb lenne…

(Borítókép: Shaun Botterill / Getty Images)

Rovatok