Index Vakbarát Hírportál

Fegyveres őrök és harci kutyák védik a börtönből szabadult olimpikont

2024. április 12., péntek 06:10

Oscar Pistorius volt paralimpikon nem talál magának kedvére való munkát, mióta feltételesen szabadult a börtönből januárban, ezért nehezen tudja lefoglalni magát. A feltételes szabadlábra helyezési papírjaiból az derült ki, hogy olykor padlót suvickol a templomban.

A dél-afrikai sportoló 2013-ban ölte meg élettársát, Reeva Steenkampot, amiért először emberölésért, 2016-ban gyilkosságért ítélték el.

Steenkamp édesanyja a bíróságon ellenezte a volt atléta kiengedését, mivel érzése szerint a férfi nem bánta meg a bűnét.

Pistorius 2014 októberében kezdte meg büntetése letöltését egy dél-afrikai börtönben, amikor először elítélték.

Az év elején a bíróság feltételesen szabadlábra helyezte őt, most pedig újra kell építenie az életét, a korábbi barátai, ismerősei ugyanis hátat fordítottak neki, írja a The Sun.

Pistorius állítólag az elmúlt hónapokban felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal, hogy kiderítse, tudnának-e neki segíteni. A munkavállalásra vonatkozó próbálkozásai közben rendre kudarcba fulladtak.

Elektromos kerítés is védi a volt atlétát a külső támadásoktól

Szabadulása óta Pistorius nagybátyja, Arnold villájában lakik, ahol megerősítették a biztonsági szolgálatot a volt atlétát ért fenyegetések száma miatt. A dúsgazdag Arnold a hírek szerint fegyveres őröket és harci kutyákat fogadott fel, illetve szöges drótokat feszített ki, hogy megvédje rokonát a fizikai támadásoktól. Még egy elektromos kerítést is felállított, hogy unokaöccsét biztonságban tartsa.

A feltételes szabadlábra helyezési papírokból derült ki, hogy Pistorius önkéntes munkákat vállal a nagybátyjához köthető református templomban. Úgy hírlik, hogy karbantartási és gondnoki munkákat végez, például a padlót söpri, ha azt kérik tőle.

Aida Govender, aki nemrég járt a templomban, azt mondta, hogy Pistorius „többé már nem ugyanaz a férfi, mint volt”.

Szinte fel sem ismertem őt. Hosszú hajat és szakállat növesztett, és felkapott magára jó pár kilót. Ránézésre senki nem mondaná meg, hogy évekkel ezelőtt élsportoló volt

nyilatkozta Govender.

A gyülekezet egy másik tagja szerint Pistorius nem túl barátságos másokkal, nem szeret idegenekkel beszélgetni.

A korábbi atléta lábait 11 hónapos korában kellett amputálni, ezt követően protéziseket kapott, amivel nem csupán járni, hanem futni is megtanult, olyannyira, hogy hatszoros paralimpiai bajnok lett, 100 méteren 10,91-es idővel tartja a világcsúcsot, 200 méteren pedig 21,30-cal.

A 2012-es londoni játékokon ráadásul az épek között is részt vehetett, ő azon 10 sportoló egyike, aki olimpián és paralimpián is elindult.

Rovatok