Index Vakbarát Hírportál

Profiboksz: Krajnc vs. Schenk

Gálfi: világbajnoki meccs a láthatáron

2000. október 6., péntek 15:08

Szombat este Berlinben bokszol háromszoros profi kisvilágbajnokunk, Gálfi András. Természetesen még nem ő a főmérkőzés: az est fénypontja a svéd színekben versenyző középsúlyú világbajnok, Armand Krajnc.

Krajnc kihívóját láthatta már a magyar közönség, többször is, mint szerettük volna. Bert Schenk, az Universum versenyzője, Kokó klubtársa először a tavalyi BS-gálán bokszolt, egy ismeretlen, Padilla nevű dél-amerikai ellen. A semleges magyar közönség kis híján népfelkelésben tört ki, amikor Schenket győztesnek nyilvánították: mindketten rosszak voltak, de Padillát valahogy megkedveltük.

Másodszor Kokó Európa-bajnoki győzelme után küzdött meg egy ismeretlen belgával, de azon a meccsen már senki nem háborgott, mivel addigra az FTC stadion gyakorlatilag kiürült. Krajnc és Schenk egyaránt világbajnok, csak Krajnc egy lényegesen komolyabb szervezetnél. Így most Schenk a kihívó, de kevesen gondolják, hogy tényleges fenyegetést jelentene a közveszélyes svéd számára.

Gálfi ,,Gatto" András távlati célja ugyancsak Krajnc: menedzsere, Rácz Félix erősen rebesgeti, hogy Gatto a következő meccsét már világbajnoki övért, Krajnc ellen vívhatja. Ehhez azonban nehéz, kemény, veszélyes és hálátlan házi feladatot kell megírnia szombat este. A feladvány egy Ahmeti nevű délszláv, akiről semmi információt nem találtam, Gatto viszont előfizet egy francia online ökölvívó-tartalomszolgáltatóra. Aszerint pedig Ahmeti rekordja elég jó, nagyjából mint Gattóé: nem szűz, de a néhány vereségét igazi nagyágyúktól szenvedte el.

Ez az igazi szívás: Ahmeti német színekben, hazai pályán versenyez, erősen meg kell tehát verni. Márpedig egy kemény, felkészült és tehetséges ellenfelet még gyengén megverni sem egyszerű dolog. A meccset csak az előfizetős nyugati műholdas adók sugározzák, de azért tessék csak szombat este pozitív energiákat sugározni Berlin irányába.

Gatto acélos keménységgel készül tehát: edzésmunkája helyenként a Rocky 1 hajtósabb részeit idézi. Edzője, Füzessy Zoltán néha már attól kap agyvérzést, hogy a Gatto fáradtan jön az esti edzésre, mert délelőtt szétedzette magát. Ilyenkor az Imperial Klub edzőtermében megküzd még néhány keményebb versenyzővel, aztán Füzessyvel kesztyűzgetnek iskoláznak, ahogy a filmeken is látható.

Sűrű tehát a program, és Füzessy már valósággal a Shaolin templomba való kínzásokat eszel ki: a nyár óta kizárólag Hendrix szól az edzéseken. A house-rajongó Gálfi remek sportember, rezzenéstelen arccal hallgatja, ahogy a Mester megideologizálja a Foxy Lady gitárszólóját: "a techno, az merevítette el az Andris stílusát. Lazulni kell, érezni a zenét!" Mondja Füzessy Zoltán, aki valószínűleg egyszerűen csak utálja a house-t. Füzessy minden vonalon igyekszik lazítani és erősíteni a kreatív szellemet: kesztűzés közben időnként elképesztő börleszkfigurákat csinál. Így Gatto tökéletesen fel van készítve a legvadabb eshetőségekre is, nevezetesen hogy Ahmeti hörcsögpofát vág, elektrik bugizik vagy egy söröskorsóval támad rá.

A Krajnc-Schenk meccs tulajdonképpen a nagy őszi meccsek felvezetője. A jövő héten ugyanis (ugyancsak szombaton) Chris Byrd, az idősebbik Klicsko legyőzője meccsel az ifjabbik Klicskóval (,,Ha van még néhány Klicsko-tesó, ők is jöhetnek", így Byrd), október 20-án pedig a lengyel rosszfiú, Andrzej Golota zúzza a Brooklyn-i rosszfiút, Mike ,,megeszem a gyerekeid" Tysont, és viszont. A távolban pedig a nehézsúly királya, Lennox Lewis készül legnehezebb idei meccsére David Tua, a XXI. Század Tysonja ellen.

Rovatok