Index Vakbarát Hírportál

Kamuboksszal is 125 ezer dollárt keresett

2010. november 4., csütörtök 12:53

Paul Briggs júliusi címmeccsén egy legyintéstől 29 másodperc után padlóra került. Az ausztrál bokszbizottság 75 ezer dollárra büntette a hamis mérkőzés miatt, licencét visszavonták, de 200 ezer dolláros meccspénzét megtarthatta.

Paul Briggs és Danny Green július 21-én mérkőzött az IBO cirkálósúlyú övéért. A boksz elmaradt, Briggs az első menet 29 másodpercében egy ártalmatlannak látszó ütés után lefeküdt, az ausztrál sajtó fogadási csalást sejtett.

A most lezárult vizsgálatok nem emiatt marasztalták el: a Professzionális Küzdősportok Bizottsága szerint Briggs nem volt olyan állapotban, hogy vállalhassa a meccset. A bokszoló három évvel korábban egyszer már idegrendszeri problémák miatt visszavonult, és az utólagos vizsgálatok alapján ebből máig nem épült fel.

Briggs kitart amellett, hogy megfelelő állapotban volt a tizenkét menetes címmeccshez, ezt az orvosi vizsgálatoknak is igazolniuk kéne, hiszen mindegyiken átment a meccs előtt. A testület szerint viszont Briggs nem közölt minden adatot az orvosokkal, és ennek tudatában lépett ringbe, és vívott kamumeccset.

Briggst 75 ezer dollárra büntették, visszavonták versenyzői engedélyét is. Hasonlóan járt a bokszolóját ringbe engedő Billy Hussein is, aki edzői licencét vesztette el. Briggs a bírság ellenére is keresett a a meccsen, 200 ezres fellépti díjából 125 ezret megtarthat.

A bokszoló valószínűleg bírósági úton megtámadja a bizottsági döntést: „A hamis meccs az én értelmezésemben azt jelenti, amikor valaki azért fizet egy másik bokszolónak, hogy veszítsen, itt szó sem volt ilyesmiről.”

Szokatlanul sok fogadást kötöttek arra, hogy Briggst az első menetben kiütik, ezt a rendőrség fogja vizsgálni. Green ellen nem indítanak vizsgálatot, a hatóságok szerint tisztán bokszolt.

Rovatok