Index Vakbarát Hírportál

Floyd Mayweather nyert – na de hogyan?

2011. szeptember 18., vasárnap 08:27

Meghökkentő véget ért a Floyd Mayweather–Victor Ortiz világbajnoki címmeccs. A WBC váltósúlyú övéért kiírt összecsapást a Las Vegas-i  MGM Grand Hotel nagytermében rendezték, csurig telt ház előtt. Az övet a fiatal amerikai bokszoló tette kockára, de így is a minden hájjal megkent kihívót tartották favoritnak.

Mayweather csaknem másfél éve nem meccselt, ez idő alatt nem a sport-, hanem a bulvárhírekben szerepelt. Ebben azonban semmi különös nincs, két fight közt már tíz éve sem visszafogottságáról és példás sportemberi mentalitásáról beszéltek az emberek. Másfél évtizedes pályafutása során így sem tudta legyőzni őt senki, aki esetleg, de koránt sem biztosan megtehetné – a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao –, azzal talán soha nem fog találkozni.

Az előzményekhez tartozik, hogy legutóbb, 2010 májusában a már bőven leszállóágban lévő Shane Mosley meglepte Mayweathert meccsük elején, de kiütni nem tudta. Ez is benne volt abban, hogy bár a Mayweather–Ortiz esélylatolgatásai során szinte mindenki előre odaadta volna a WBC-címet előbbinek, azért voltak olyanok is, akik szerint a nagy verekedő Ortiz – aki fantasztikus találkozón győzte le legutóbb Andre Bertót – helyzete sem volt reménytelen. Pacquiao is közéjük tartozott, bár kijelentéseben nyilván benne volt a provokáció szándéka is.

Ehhez képest nem a várt forgatókönyvek alapján kezdődött az összecsapás. Ortiz nem vetette rá magát ellenfelére, hirigelés helyett vívni próbált, így főként Mayweather irányított. Ha e szerint a képlet szerint alakultak volna a dolgok végig, a szuperklasszis alighanem simán kipontozza a világbajnokot.

Csakhogy tizenkét menet dramaturgiája szinte sosem egyvonalú. A drámai fordulat a negyedik felvonásban következett be. Ortiz keményen elkapta Mayweathert a szorító közepén, aki ha meg nem is rendült, kénytelen volt menekülőre fogni. Míg behátrált a sarokba, újabb ütéseket szedett be, szorult helyzetbe került. Kérdés, hogy jött volna ki a szituációból, ha Ortizt nem ragadja el annyira a hév, hogy újabb ütés helyett ne a fejét tolja előre lendületből.

Joe Cortez mérkőzésvezető természetesen azonnal leállította a csatát, és szándékos szabálytalanságért pontot vont le Ortiztól. A vétkes megijedt, másodpercekig kérte a bocsánatot ellenfelétől, még azután is, hogy a bíró jelet adott a folytatásra. Ortiz leengedett kézzel, ártatlanul, felkészületlenül, a bíróra nézve ácsorgott még, amikor Mayweather bevitt egy acélos balhorgot, majd jobbal is rásegített.

Cortez ezek után kiszámolta a felállni is képtelen Ortizt. Ami történt, úgy tűnik, szabályos volt, de minimum bizarr, sőt alighanem sportszerűtlen is. Nemcsak a vesztes látta így. Larry Merchant, az HBO legendás kommentátora dühösen vágta a hőbörgő Mayweather szemébe a ringinterjúban: "Ha ötven évvel fiatalabb lennék, szétrúgnám a segged."

A továbbra is veretlen győztes rekordja ezzel 42 győzelem, 0 vereség, 0 döntetlen, miközben Victor Ortizé 29-2-2-re módosult. A nagy kérdés immár évek óta ugyanaz: lesz-e Floyd Mayweather–Manny Pacquiao csodameccs a profibokszban, vagy sem.

Rovatok