Index Vakbarát Hírportál

Balzsay a karrierjét is kockáztatja

2012. április 21., szombat 14:08

Jó formában várja Balzsay Károly, a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoka szombati címvédő mérkőzését, amelyet Schwerinben klubtársa, a kazah származású, de német színekben versenyző Dimitri Sartison ellen vív majd. A gálán övé a főmeccs, de a helyszín is jelzi, a két öklöző klubja, a hamburgi Universum még mindig nagy bajban van.

„Jó hangulatban készült és szerencsére a sérülések is elkerülték - nyilatkozta az MTI-nek a németországi utazás előtt a 32 éves bokszoló édesapja, idősebb Balzsay Károly, korábbi szövetségi kapitány. - Sartison jó bokszoló, különösképpen az első hat-hét menetben lehet veszélyes, valamint a jobb horgaira is figyelni kell. Jó lábmunkával legyőzhető, címvédést várok.”

A fordított alapállású Balzsay vb-címe tavalyi megszerzésekor maradandó halláskárosodást szenvedett. Emellett hosszú ideje kialakult deréksérve miatt sokáig az sem volt biztos, hogy egyáltalán folytathatja-e bokszkarrierjét, orvosai azonban januárban engedélyezték számára az edzések megkezdését.

Amatőrben kétszer is a magyar nyert, de ebből nem szabad semmilyen követkleztetést levonni az érintett szerint. Mint ahogy abból sem, hogy a többi nagy szervezet egyiküket sem jegyzi rangsorában. A fightnews.com amúgy az abszolút lista tizedik helyére teszi Sartisont, a magyar nem fért be a legjobb tizenhat közé.

Balzsay az ukrán Sztaniszlav Kastanov augusztusi legyőzésével szerezte meg a WBA reguláris övét, és a mostani lesz az első címvédő találkozója. A szervezet szuperbajnoka Andre Ward, arra semmi esély, hogy esetleg vele is megmérkőzzön a győztes a folytatásban.

A 26 eddigi profi meccséből 24-et megnyert magyar korábban, a WBA előtt a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoka is volt, két váratlan veresége után az is jelentős érdem, hogy klubja nem mondott le róla.

A szintén 32 esztendős Sartison 29 profi csatán van túl, amelyből 28-at megnyert, csupán egyszer kapott ki. Mikkel Kessler verte őt négy éve, utána visszakapaszkodott, és 2009 novemberben az újra megüresedő világbajnoki címet is megszerezte. Sartison azonban csak egyszer védett, mert megsérült, és mióta visszatért, nem volt emlékezetes meccse.

Kettejük szombati meccsére Balzsay péntek délután 76 kilóval, míg ellenfele 75,40-nel mérlegelt.

Ebben a súlycsoportban a Szuper Hatos torna miatt a világbajnoki címek devalválódtak, a legjobbak egymás ellen készültek, nem címmeccsekre. Az Universumnak azonban jó visszajelzést ad a meccs, melyik öklöző útját egyengesse a folytatásban.

A meccset a SportKlub 20.15-től közvetíti.

Rovatok