Index Vakbarát Hírportál

Visszavonult a nehézsúlyú boksz bajkeverője

2018. június 12., kedd 14:56

A korábbi nehézsúlyú világbajnok bokszoló, David Haye bejelentette visszavonulását.

A 37 éves bunyós döntése racionális, legutóbbi meccsén KO-val kapott ki, így gyakorlatilag elvesztette annak a lehetőségét, hogy újra nagy nevekkel és címekért bokszoljon.

„Láttam az érkező ütéseket, de nem voltam már elég gyors, hogy megússzam azokat. Megtaláltam a réseket, de nem volt meg a sebességem és a képességem, hogy kihasználjam azokat. Azok a dolgok, amelyekre valaha képes voltam a ringben – ösztönösen – megcsinálni, már csak a fejemben és a bunyóimról készült videókon léteznek." – idézte a bokszoló közleményét a BBC.

Haye cirkálósúlyban is világbajnok volt, a WBC, a WBO és a WBA övét is megszerezte, mielőtt felment nehézsúlyba. Ott 2009-ben lett világbajnok a WBA-nal, az orosz Nyikolaj Valujev legyőzésével. Evander Holyfield után ő lett a második bokszoló, aki cirkáló- és nehézsúlyú világbajnoki címet is szerzett.

A brit versenyző címegyesítő meccsen Vlagyimir Klicskóval is megküzdött 2011-ben, de nem volt igazi esélye arra, hogy megverje az ukránt. Pontozással veszítette el a WBA-övet. Később arra hivatkozott, hogy törött kislábujja hátráltatta.

A verbálisan mindig is nagyon erős Haye veresége után is sokszor támadta a Klicskókat, hogy csak könnyű ellenfelekkel állnak ki bunyózni, de igazán Derek Chisorával tudtak jól szájkaratézni, minden lehetőséget kihasználtak a balhékra. Chisora egyszer neki is ment a Klicsko elleni meccsére nézőként elmenő Haye-re, gyorsan ki is osztottak pár pofont egymásnak. Haye aztán mérkőzésen KO-zta is Chisorát.

Hosszú ideig ez is volt az utolsó meccse, vállsérülése miatt több mint három évet kihagyott. Két meccset még KO-val nyert, az elsőt elsőmenetessel, majd kétszer kikapott, mindkétszer Tony Bellew nyert ellene KO-val, aki így vissza is vonultatta Haye-t.

A sokszor látványosan leeresztett kézzel,  törzsből sokat elmozgó Haye profi bokszolóként 32 meccset vívott, 28 meccsen győzött, 26-szor KO-val, és csak négy veresége volt.

Rovatok