Index Vakbarát Hírportál

Klicsko meglepő vallomása: nem igazán szerette a bokszot

2018. július 31., kedd 11:11

Éveken át uralta a ringet, és a nehézsúlyt az ukrán öklöző, Vlagyimir Klicsko, aki most meglepő kijelentést tett - kezdte a cikkét a német Bild.

A 69 meccséből 64-et győztesen megvívó 42 éves klasszis tavaly augusztusban vonult vissza. Két utolsó meccsét elveszítette: Tyson Fury és Anthony Joshua is legyőzte.

"Nem nagyon szerettem a bokszot. Nem vagyok egy született bokszoló, született harcos. Nekem ez sokáig csak egy szerep volt. Aztán összehozott a sors az amerikai edzővel, Emanuel Stewarddal, aki megváltoztatta az érzéseimet a sportág iránt. Ő megtanította nekem, hogy sokkal többről van szó, mint pofonokról. Hogy van a sportágnak tudományos része is, nemcsak ész nélküli verekedés."

Klicsko visszaidézte, hogy az egykori Szovjetunióban kétféleképp lehetett utazni. Ha politikus valaki, vagy ha sportoló. Neki sem volt más kitörési pontja, eszköze, mint a sport, hogy kiszabaduljon.

Élete legnehezebb időszakáról is beszélt. 2003-ban ugyanis legyőzte őt Corrie Sanders, majd egy évre rá Lamon Brewster is.

"Én voltam a lúzer Klicsko. Míg a bátyám, Vitalij, a győztes. Nagyon nehéz, kegyetlen időszak volt. Maga a bátyám is tanácsolta nekem, hagyjam abba. 2004-ben egy győztes meccs után azt mondta, teljesen kész vagy. Nézz magadra, az arcodra. Megvertem ugyan daVarryl Williamsont, de egy összefejelés eltörött az arccsontom. Nem sokan bíztak bennem akkoriban, inkább elfordultak tőlem. Bernd Bönte, a későbbi menedzserem tartott ki mellettem. Ha ő nincs, lehet, hogy tényleg befejezem. Ő hozta elő a bennem szunnyadó bizonyítási vágyat."

2004-ben talált rá egyébként az amerikai edzőjére, aki 2012-ben meghalt.

2004-től 2015-ig veretlen volt Klicsko, 2006-tól pedig visszaszerezte a világbajnoki öveket is.

Rovatok