Index Vakbarát Hírportál

Holyfield az Indexnek bevallotta, a legkeményebb ütéseket nem Tysontól kapta

2024. május 21., kedd 15:31

A történelem egyik legnagyobb sportolója, Evander Holyfield, a négy profi szervezet korábbi nehézsúlyú bokszvilágbajnoka Budapesten tartózkodik, és kedden bemutató edzést tartott Óbudán a BVSC újjáalakuló szakosztálya fiataljainak. A nagy bajnok az Indexnek elmondta, hogy George Foreman ütötte a legnagyobbat, és Mike Tysonra már nem haragszik, jóllehet az kiharapott egy darabot az egyik fülcimpájából.

A BVSC-Zugló elnöke, Szatmáry Kristóf fővédnökségével a New School Promotion ökölvívó gálát szervez, többek között három WBO-címmérkőzéssel. A gála beharangozó eseménye egy sajtónyilvános edzés volt, melyen a BVSC-Zugló fiataljai szpárringoltak, Kovács „Kokó” István, Erdei „Madár” Zsolt, valamint a gála sztárvendége, Evander Holyfield részvételével.

A 61 éves Holyfield az ökölvívás történetének egyik legnagyobb alakja, ő az egyetlen, aki négy alkalommal szerezte meg a profi nehézsúlyú világbajnoki övet, és cirkálósúlyban, valamint nehézsúlyban is vitathatatlan világbajnok volt, azaz egyszerre birtokolta az akkor még három nagy szervezet (IBF, WBC, WBA) vb-övét. (Ma már a WBO öve is szükséges ahhoz, hogy vitathatatlan legyen az illető.)

Holyfield a BVSC ökölvívó-szakosztály újjáalakulásának tiszteletére érkezett Budapestre. Ahogyan azt még 2007-ben, a chicagói amatőr világbajnokságon megtudtuk a nagy bajnoktól, Holyfield felnéz Papp Lászlóra, a háromszoros olimpiai bajnokra, aki 1948-ban az első ötkarikás aranyérmét Londonban, a vasutasok versenyzőjeként szerezte.

Holyfield Budapestre érkezésében, továbbá a BVSC szakosztályának újjászervezésében döntő szerepe van Fischer József üzletembernek, aki támogatóként a keddi bemutató edzés mögött is ott állt. 

Az edzésen a nagy bajnok először bemelegítést vezénylet a fiatal bunyósoknak, miközben mellette Kokó és Madár is ott melegített, majd tartotta a bokszzsákot a növendékeknek, és az edzés befejeztével válaszolt az újságírók kérdéseire. Az index kérdésére elmondta, hogy

pályafutása során a legkeményebb ütéseket George Foremantól kapta, viszont abban Mike Tyson (akit egyébként kétszer is legyőzött) volt a legjobb, hogy három percen keresztül szakadatlanul el tudta árasztani őt az ütéseivel.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy melyik meccsét tartja szakmai szempontból a legjobbnak, a Riddick Bowe elleni második csatát említette, amelyet 1993. november 6-án többségi pontozással nyert meg. Ez volt az az emlékezetes mérkőzés, amely félbeszakadt, mert egy ejtőernyős leereszkedett a ringbe...

Holyfield azt is elmondta, hogy már nem haragszik Tysonra, hiszen keresztény ember, és bár Iron Mike az 1997 nyarán rendezett összecsapásukon kiharapott egy darabot az egyik fülcimpájából (ami egyébként nem látszik), kettejük viszonya ma már normális. Bár barátinak azért túlzás lenne nevezni. 

(Borítókép: Evander Holyfield és Kovács István. Fotó: Gáll András / Index)

Rovatok