Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyben a kanadai síelőnő

2012. január 12., csütörtök 15:24

Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba Sarah Burke kanadai olimpiai válogatott síelőnőt szerdán, a Utah államban található Park City-i félcsőből. A négyszeres XGames-győztes Burke gyakorlás közben szenvedett súlyos balesetet.

A baleset után azonnal kiérkező mentősök helikopterrel vitték át a Utah Egyetem kórházába, ahol rögtön megműtötték, állapota kritikus, kómában van.

Nem Sarah Burke a Park City-i félcső első áldozata. 2009 december 31-én Kevin Pearce amerikai snowboardos karrierje szintén ezen a helyen tört ketté. Súlyos fejsérülést szenvedett, megsérült az agya, az orvosok szerint már az is csoda, hogy képes újra járni. A 24 éves Pearce nem adta fel, tavaly decemberben már snowboardozott, de versenyezni valószínűleg soha többé nem fog.

Az, hogy mindkét baleset Park Cityben történt, csak véletlen egybeesés. A pálya tökéletes állapotban van, minden évben a világ legjobbjai edzenek itt.

Burke 2000-ben robbant be a világ élvonalába, akkor az ESPN az év extrémsportolójának választotta. Négy XGames-aranyat nyert, ő az első női freesíelő, aki versenyen csinálta meg az 1080-at. Többek között az ő lobbizásának is köszönhető, hogy a női félcső ott lesz a 2014-es szocsi téli olimpián.

Rovatok