Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legtehetségesebb kanadai síelő

2012. január 20., péntek 09:28

Kilenc nap kóma után belehalt sérüléseibe Sarah Burke. A kanadai síelőnő múlt kedden, edzés közben szenvedett végzetes balesetet a Utah állambeli Park City-i félcsőben.

Burke feje olyan súlyosan sérült, hogy a kórházban sem tudták stabilizálni az állapotát, kilenc napon keresztül élet és halál között lebegett, kómában.

Az esés következtében elszakította csigolyaartériáját, ezért a kiérkező mentősöknek a pályán kellett újraéleszteniük. Az életmentő beavatkozás után oxigén- és vérhiányos állapotba került az agya, így napokkal a kórházba szállítása után szervezete végleg feladta a küzdelmet. Halála után szerveit Burke saját kérésére, donorként használják majd fel.

Burke egy igazi szupertehetség volt. Első nagy eredményeit 2005-ben érte el; a finnországi Rukában megrendezett FIS Freestyle sívilágbajnokságon első, míg az amerikai Winter XGamesen második helyen végzett. 2007 óta zsinórban négyszer volt az aspeni Winter XGames legjobbja.

Nagy szerepet vállalt abban, hogy a 2014-es szocsi téli olimpiai játékokon először ott lehessen a női félcső sí is, amiben a kanadai csapat tagjaként, a legnagyobb esélyesként indult volna.

Az ESPN kétszer is elismerte, 2001-ben az év női síelőjének, 2007-ben pedig a legjobb női extrémsportolónak választották. Amellett hogy kiváló sportoló, gyönyörű nő is volt. 2006-ban az FHM a 100 legszexibb amerikai nő listáján a 91. helyre szavazta.

A szintén freestyle síelő Rory Bushfielddel 2010 szeptemberében házasodtak össze. Burke imádott varrni, sütni, főzni, festeni, a síelésen kívül szeretett hegyikerékpározni, hegyet mászni és konditerembe járni.

Sarah Burke csütörtök reggel kilenc után halt meg a Utah Egyetem kórházában, nyugodt körülmények között, szerettei társaságában. A világ egyik legismertebb és legeredményesebb freestyle síelőnője huszonkilenc éves volt.

Rovatok