Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit lenyom a 11 éves mászólány

2013. február 8., péntek 07:22

A kiskamasz Brooke Raboutou négyévesen kezdett boulderezni, a sziklamászó lány az elmúlt négy évben hét rekordot írt át.

Ő volt a legfiatalabb lány, és egyben a legfiatalabb mászó, aki 8c nehézségű sziklát mászott meg.  9 évesen biztosítás nélkül mászta a V10-es útvonalat, most, 11 éves korában a legnehezebbek egyikén, V11-esen mászik biztosítás nélkül.

Mi az a boulderezés, és mit jelentenek a nehézségi szintek?

A boulderezés biztonságos magasságban, kötél nélkül történő mászás. Ennél a mászóstílusnál erős hangsúlyt kap a technika, az erő és a dinamizmus, elsősorban egyes mozdulatokra, vagy mozdulatsorokra fókuszál. A hagyományos mászásnál kevesebb erőkitartást és technikai ismeretet igényel, de az egyes mozdulatok nehézsége általánosságban meghaladja az ott megszokottat. Akár egyedül, speciális felszerelés nélkül is űzhető.
A sziklamászásnak sokféle nehézségi besorolása létezik, ez a táblázat jól összefoglalja a lényeget.

Ennyi idősen még senki nem mászott olyan magas sziklákra, és nem küzdött le olyan nehézségű utakat, mint ez a lány, írja az extrém.hu.

Szülei korábbi világbajnokok, bátyja, Shawn szintén sziklamászó. Édesanyja az edzője, a négyszeres bajnok Robyn Raboutou, édesapja pedig a szintén világelső Didier Raboutou.

Rovatok