Index Vakbarát Hírportál

A világ 3. legmagasabb csúcsára mászik Erőss Zsolt

2013. március 26., kedd 15:12 | aznap frissítve

A lábprotézissel mászó alpinista a tizedik nyolcezer méter feletti hegycsúcsára készül. A Kancsendzönga különösen lavinás hegyként ismert, mondta el az indulás előtti sajtótájékoztatón.

A világ harmadik legmagasabb csúcsára indít expedíciót Erőss Zsolt, és három társa. A 8586 méteres Kancsendzönga nem csak magassága miatt jelent kihívást a hegymászóknak, hanem azért is, mert lavinaveszélyes hegynek számít. A Himalája déli vonulatain található, és akadálytalanul érik a síkságról érkező nedves légáramlatok, ami sok havat, nehéz haladást és veszélyt is jelent, mondta a keddi sajtótájékoztatón a hegymászó.

Ha sikerrel jár, ez lesz a tizedik nyolcezer méter feletti csúcs, amit Erőss elér. (Mint ismeretes a Földön összesen 14 ilyen csúcs van.) A csapat az eddigi szokásához híven oxigénpalackos segítség nélkül mászik majd. Ez a módszer, amit érvényes megmászásként könyvelnek el, ugyanakkor nehézsége miatt a legtöbben oxigénes segítséggel másznak.

A fiatal és a szlovák

A csapat tagja még Kiss Péter, aki eddig még nem vett részt komoly expedíción. Erőss elmondása szerint egyelőre csak hírből ismeri társát, de azért tartja jó döntésnek meghívását, mert fiatalítani kell a csapatot. Továbbá Kiss az Alpokban számos 4000 méteres hegyet mászott már meg. Kollár Lajos expedícióvezető elmondta, hogy pénz hiányában nem volt lehetőségük arra, hogy hétezer méteres hegyen is próbára tegyék az új tagot, de véleménye szerint tapasztalatai miatt megfelelt volna a feltételeknek.

A harmadik tag a szlovák Jaro Dutka, akivel Erőss 2005-ben mászott együtt a világ második legmagasabb hegyén, a K2-n. Dutka nem jutott fel a csúcsra (ahogy Erőss sem), de 8000 méter felett segített a magyar alpinistának, hogy a csúcstámadás után lejöjjön a hegyről, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A hegy megközelítése sem lesz könnyű, tíznapos túrával érik el az alaptábort, ami szintén különösen magasan van, 5500 méteren, azaz 700 méterrel magasabban, mint a Mont Blanc.

A hegyet 1955-ben hódította meg először egy angol csapat, hangzott el. Ekkor alakult ki az a szokás, hogy a csúcsmászók a helyiek hitének tiszteletben tartása végett nem lépnek a csúcsra, néhány méterrel alatta megállnak. „Emberi láb nem érintheti a csúcsot” – mondta Kollár, megemlítve, hogy ők is tartani fogják magukat a hagyományhoz.

(Erőss Zsolt korábban interjúban mesélt új csúcskísérletéről, és a hegymászás fejlődéséről.)

4 millió az EMMI-től

Az expedíció szokásos szponzora, a Brokernet mellett 4 millió forintot kapott az Emberi erőforrások minisztériumától. Simicskó István elmondta, hogy a sport és az aktív életforma népszerűsítése miatt támogatják a csapatot.

Az expedíció szerdán 11-kor indul Budapestről Delhibe, majd a nepáli Katmanduba. A csúcstámadás időpontját május közepére tervezik, a hazaérkezésük pedig júniusra várható.

Erőss Zsolt nem csak a legsikeresebb magyar magashegyi alpinistaként híresült el, hanem balesete miatt is, amelynek következtében egyik lábát amputálni kellett. A hegymászást azonban folytatta, és azóta feljutott a 8516 méteres Lhocéra.

Tavalyi expedíciójára elkísérte őt lapunk tudósítója, hogy blogban számoljon be az Annapurna megmászásáról. Ez az expedíció azonban nem zárult sikerrel, és a csapat elvesztette egyik tagját is.

Rovatok