Index Vakbarát Hírportál

Megmászta a himalájai Sisapangmát Lesták Erzsébet

2013. szeptember 25., szerda 18:59 | aznap frissítve

Lesták Erzsébet szerdán sikerrel mászta meg a 8027 Sisapangmát. A himalájai csúcson először állt magyar állampolgár.

Ganesh Neupane, az expedíció szervezője tájékoztatta a 4bakancs.com-ot a hírről. A mászás részleteiről több nem ismert, Lesták jelenleg visszafelé tart a csúcsról. Annyi tudható, hogy a magyar nő oxigénpalackos segítség nélkül akarta megmászni a hegyet. Nincs információ arról sem, hogy végül feljutott-e a főcsúcsra, vagy csak a néhány méterrel alacsonyabb, és könnyebben elérhető mellékcsúcson állt.

Érdekesség, hogy az első magyar 8000-es Himalája-expedíciónak is ez a csúcs volt a célja. 1987-ben hat hegymászónak - Nagy Sándornak és Ozsváth Attilának, majd pár nappal utánuk Balaton Zoltánnak, Csíkos Józsefnek, Várkonyi Lászlónak és Vörös Lászlónak - sikerült elérnie a Central Peaket, viszont a főcsúcson, a 8027 méteres Main Peaken még nem állt magyar állampolgárságú hegymászó. 2013 májusában Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgár hegymászónak sikerült feljutnia a főcsúcsra.

A Sisapangma a legalacsonyabb nyolcezres. Ez a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet déli részén található, olyan területen, amelynek hovatartozása a mai napig vitatott Nepál is Kína között. A hegy neve azt jelenti, tető a füves síkságok fölött.

A Sisapangmát 1964. május 2-án mászta meg először a kínai Hszü Csing. A legtöbben az alsó központi csúcsig, a Central Peakig mennek, nem pedig a főcsúcsig, "ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út".

Rovatok