Index Vakbarát Hírportál

A 19 éves magyar bajnok odakerült a világ legjobb sportmászói közé

2014. április 29., kedd 08:58

Farkas Tamás húsvét hétfőn megcsinálta Koper közelében, a szlovén topmászó-helyen, a Misja Pečen a Histerija nevű utat, amit a világ legjobb mászói is keménynek tartanak.

Farkas 2013 januárjában próbálta először megmászni ezt az utat, akkor még nem boldogult vele. Egyévnyi felkészüléssel, sziklamászással,  edzéssel jutott el oda, hogy sikeresen kimászta, írja a 4bakancs.

Farkas Tamás: Histerija 8c+

„A 30 méteres, végig áthajló szikla az alja cseppköves jellegű, a szakasz végén egy térdkulcsos „no-hand” van, ahol mindkét kézzel el lehet engedni a falat, és pihentetni az alkart. Ezután egy rövid kis peremes- kis cseppköves rész jön, ami után megint van egy térdék, de itt már nem lehet olyan jót pihenni, mert hasizomból és az egyik kézzel folyamatosan tartja magát az ember. A végső rész, az utolsó 10 méter a lényeg: először jön 3 maxerős mozdulat, kis peremeken, rossz lépésekkel, és egy csúszós cseppkővel, ez a kulcsrésze az útnak. Utána pedig akadós-kisfogásos, technikás mozdulatokat kell bírni állóképességből az utolsó mozdulatig, ahol még egy utolsó nagy nyúlást kell végrehajtani, az áthajlásból való kimászás érdekében. A kulcsrészből kb. nyolcszor, az utolsó mozdulatból pedig összesen ötször estem ki, míg végül olyan 25. próbára sikerült."

A nem egészen 20 éves mászó négyciklusos (alapállóképesség, maxerő, maxerős állóképesség és erőállóképesség) edzéssel készült. „Két hónapon át mentem heti 4-5-ször a terembe mászni, húzódzkodni, kis peremeken függeszkedni, közben otthon még heti 1-2-szer húzódzkodtam, lógtam, betartásokat csináltam, ugyanezt súllyal is elismételtem, és mindemellett a pihenést és a futást sem szabadott kihagyni."

Rovatok