Index Vakbarát Hírportál

19 napig szenvedtek a 900 méteres sziklafalon

2015. január 15., csütörtök 13:03

Két sziklamászó szerdán a legnehezebb útvonalon felért az El Capitan tetejére a Yosemite Nemzeti Parkban. Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson 19 napig küzdött a sziklafallal.

A páros december 27-én indult neki a gránittömbnek, hogy a legnehezebbnek tartott Dawn Wall útvonalon jussanak fel, csak kezüket és lábukat használva. Biztosítóköteleket természetesen használtak.

A 914 méter magas falon óriásit küzdöttek, volt olyan szakasz, amelyet csak többnapos kísérletezés után tudtak teljesíteni. A 15. szakasznak 7 nap alatt 11-szer futottak neki. Az ujjaik teljesen kikészültek, az éles sziklák véresre vagdalták a kezüket. Hogy a bőrük regenerálódjon, volt, hogy egy napot is ki kellett hagyniuk. Pihenni a sziklafalra függesztett platón tudtak, ami az erős szélben olykor ijesztően hintázott. A 350 méter magasan található pihenőhelyen tárolták élelmiszereiket is. Alkalmanként whiskyt is kortyoltak, vizeletüket a levegőbe ürítették, a használt toalett-zacskókat pedig segítők közreműködésével jutatták le a sziklafalról.

A mászók olyan szabályt alkottak maguknak, hogy csak akkor tekintenek befejezettnek egy szakaszt, ha mindketten átjutnak rajta anélkül, hogy a biztosítókötél mentené meg őket. Ez éppen a tizenötödik szakasznál jelentett nehézséget, míg Caldwell elsőre átjutott, Jorgensonnak csak sokadszorra sikerült, mindig ugyanazon a párkányon csúszott ki.

A páros már többször is próbálkozott a mászással, 2010-ben csak a táv harmadáig jutottak, miután egy vihar következtében fel kellett hagyniuk a kísérlettel. Egy évvel később Jorgeson bokáját törte. "Akármilyen kiábrándító is ez, a türelem, kitartás és akarat újabb dimenzióit tanulom meg. Nem adom fel, pihenni fogok, újrapróbálom és sikerülni fog" - posztolta közösségi médiában.

Caldwell szintén nem számított újoncnak az El Capitanon, hiszed eddig 11 különböző útvonalon jutott fel szabadmászásban a csúcsára. Egy másik útvonalon 2001-ben 24 óra alatt teljesítette a mászást, csupán hónapokkal azután, hogy egy asztali körfűrésszel levágta a bal mutatóujját.

A mászók direkt választották a téli időszakot, mert ilyenkor kevésbé izzadnak és könnyebb kapaszkodni. Sokszor éjszaka, fejlámpával másztak, mert a naptól felmelegített szikláktól izzadni kezdett a kezük, nem kockáztathatták meg, hogy a nedvesség miatt csússzanak ki.

A sziklafal tetejére először Caldwell ért fel helyi idő szerint szerda délután, majd a sziklaperemen állva várta be társa pár perccel későbbi érkezését. A két sportoló megölelte egymást, majd Yorgeson a feje felett tapsra emelte a kezét. A sziklamászó páros rövid pihenés után összeszedte a felszerelését, átöltözött, és elindult az El Capitan közeli csúcsára, ahol mintegy 200 ember várta őket, köztük Caldwell felesége és Yorgeson barátnője is, írja az MTI.

Egy brit mászó szerint harminc technikailag is nagyon nehéz szakasz van, amelyek szinte egymást érik. Leo Houlding állítja, ebből tíz a világ legnehezebbjei között van, de két olyan részt is meg kell mászni, amelyhez hasonlót nem találni máshol.

A teljesítményt Barack Obama amerikai elnök is elismerte, a Twitteren gratulált Caldwelléknek. Az elnök éppen egy El Capitant ábrázoló kép előtt fotózkodott.

So proud of @TommyCaldwell1 and @KJorgeson for conquering El Capitan. You remind us that anything is possible. -bo pic.twitter.com/XcDwHqv2ry

— The White House (@WhiteHouse) 2015. január 15.

Rovatok