Index Vakbarát Hírportál

Fa Nándorék a jéghatár mentén hajóznak

2016. december 29., csütörtök 14:46

Csökken az előnye a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt vezető Armel Le Cléas’h-nak. Alex Thomson már csak 180 mérfölddel van lemaradva tőle, és még mindig 4-5 csomóval gyorsabban megy, úgyhogy tovább szűkül a rés, ami Horn-foknál még 800 mérföld fölött volt. Ahogy Thomson közelít hozzá, úgy lassul majd le ő is, aztán még napokig keresik az elvesztett jó szelet mindketten. Thomson kissé keletebbre próbálkozik, Le Cléas’h nyugatabbra, nagy kérdés, hogy melyikük talál előbb élénkebb szelet. 

Mögöttük a Horn-fokot ugyancsak megkerülő Jérémie Beyou még választhat, hogy extrém módon keletre, az óceán közepe felé húz, vagy a dél-amerikai partok mentén próbál ellavírozni, de mindenképpen kitérőt kell tennie, ha nem akar napokra megállni a szélcsendben. A partközeli hajózást a versenyzők nem nagyon szeretik, mert arrafelé kiszámíthatatlanabbak a szelek, és több a szemét, valamint a közlekedő hajó a vizeken.

A 9. helyen hajózó Conrad Colman sikeresen elmenekült az őt makacsul üldöző vihar útjából. A nagy rohanásban 200 mérföldet hozott Fa Nándoron, de még mindig 430 mérfölddel van mögötte, mindketten a jéghatár mentén hajóznak. Ez egy képzeletbeli demarkációs vonal, amit a rendezőség fest fel az óceánra, hogy annál délebbre ne lehessen menni, mert ott már komoly esélye van annak, hogy jégtörmelékkel ütközzenek a versenyzők. 

Hátul Enda O'Coineen úgy döntött, hogy számos apró technikai problémája együttesen annyira hátráltatja, hogy így nem vág neki a déli Csendes-óceánnak. Kivált a remek csapatból, amiben eddig ment, hogy horgonyt vessen a Stewart szigetnél, és külső segítség nélkül megjavítsa ezeket. Baja van a kommunikációs berendezéseivel, az árboc nútjával (ez egy árbocmászást is jelent), valamint az automata kormányával. Az O Coineen kiválásával 5 fősre apadt csoportban két nap alatt bő 100 mérföldes előnyre tett szert Eric Bellion, és immár biztosan a tizedik. 

A legutóbb pórul járt két versenyző közül Paul Meilhat tegnap sikeresen elérte Tahitit, és megkezdte a törött tőkesúly-hidraulika javítását. A hetekkel ezelőtt árbocát vesztett Stéphane le Diarison még csak most fut be Melbournbe, miután 1000 mérföldet tett meg bummrúdból eszkábált pótárboccal. 

Rovatok