Index Vakbarát Hírportál

Szétszórta a vihar a mezőnyt Fa Nándor mögött

2017. február 13., hétfő 18:14

Bár Fa Nándor épen és egészségesen befutott, a mögötte jövők számára még nem ért véget a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny, sőt – mint kiderült – érdekes fordulatokat is hoz még a verseny.

A 9. helyen hajózó Eric Belliont a rendezőség eredetileg vasárnapra várta, ehhez képest ma este fut be, miután egy heves viharban megsérült a nagyvitorlája a felhúzó halszemnél (A vitorla csúcsának fémmel megerősített része), ezért le kellett eresztenie az egész rongyot, és azóta csak orrvitorlával tud haladni. Ez nemcsak azért lassítja a hajót mert kisebb a vitorlafelület, hanem azért is, mert így nem tud olyan élesen haladni a széllel szemben, mint grósszal együtt.

Rosszabbul Járt Conrad Colman, akinek szombat éjjel kidőlt az egész árbóca. Hogy a rudazat ne tegyen kárt a hajóban, azonnal le is kellett vágnia az egészet, csak a bummott tudta megtartani, abból kell pótárbócot készítenie, ha külső segítség nélkül célba akar érni. Ez bonyolult művelet, mert a bummon ki kell alakítania valamiféle talpszerkezetet, amivel csatlakozni tud a fedélzethez, és alkalmasint néhány pótveretet kell ráapplikálnia, amiknél fogva ki tudja merevíteni (legalább három pontból a fedélzethez kötni), vagy amin keresztül fel tudd rá húzni egy kicsi orrvitorlát. Ehhez olyan gyantát kell használnia, aminek a kikeményedéséhez idő és hő kell. Ezt úgy oldja meg, hogy egy hőpárnát rak a kialakított felületre, az egészet betekeri a hővisszaverő túlélő takarójába, aztán kivárja a megfelelő kötési időt.

Ha ez megvan felállítja a pótárbócot, és egy zsebkendőnyi fokkal kezd hajózni a cél felé. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy ilyen ronggyal 4-5 csomót tud menni a hajó kedvező szelekben, vagyis Conradnak ideális viszonyok között is egy hetébe telik, mire beér. Hogy ehhez van-e elegendő élelme, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy amúgy vegetáriánus, tehát számára a pecázás komoly kompromisszumokkal jár.

Colman 10. helye már most előúszott, mivel elment mellette Arnaud Boissieres, és hamarosan utoléri Fabrice Amadeo is. Az őket követő Alan Rourával szemben még 750 mérföld előnye van, az talán elég lehet, ha gyorsan végez a szereléssel, és nem éri több veszedelem.

Rovatok