Index Vakbarát Hírportál

Szőnyi Ferenc 222 órányi küzdelem után nyert tízszeres ironmant

2018. november 15., csütörtök 21:14

Szőnyi Ferenctől szinte már elvárható, hogy ha elindul egy tízszeres ironmanen, azt meg is nyerje. A komáromi sportoló az Egyesült Államokban húzott be újabb győzelmet, nagy fölénnyel nyerte meg a Decamant New Orleansban.

A 38 kilométer úszásból, 1800 kilométer kerékpározásból és 422 kilométer futásból álló távot Szőnyi a verseny eredményközlő oldala szerint 222 óra 10 perc 51 másodperc alatt teljesítette.

Szőnyinek leggyengébb száma az úszás, várható volt, hogy a mezőny hátsó részében lesz utána, 21 órát töltött a vízben. Kerékpáron aztán megkezdte a felzárkózást, 107 órányi tekerés után a harmadik helyen ment ki futni. Elég gyorsan az élre állt ezután, 60 kilométernyi futás után már ő vezetett, a végére pedig több órás előnyből gazdálkodhatott az ultrán, ahol az is számít, ki mennyit pihen, illetve nem pihen.

A tízszeres ironmanra 16-an neveztek, de hatan már a futás előtt feladták a küzdelmeket. Egy ilyen hosszú versenyen persze minden kijut a versenyzőknek. A kerékpár és a futás közel sem ideális körülmények között kellett teljesíteni, többször szakadt az eső, 5 fok körüli hőmérséklet volt tartósan, amit még a metsző szél tett elviselhetetlenebbé, ahogy az kiderül Szőnyi facebookos versenynaplójából. Egy fél órára még a versenyt is leállították egy nagy vihar miatt. A triatlonista improvizált is, szigetelő szalagból és nejlonzacskóból barkácsolt magának szélálló nadrágot.

Szőnyi többször nyert már tízszeres távú ironmant, korábban győzött már New Orleansban is. Idén egy ötszörös távú ironmannel melegített Svájcban, ahol 54. születésnapját ünnepelte győzelemmel. Júniusban a Himalájában futott, egy 480 kilométeres 10 ezer méter szintemelkedést tartalmazó ultrát nyert meg pályacsúccsal. A másik három induló célba sem ért az oxigénszegény versenyen.

A cikket a Biotech támogatta

Rovatok