Index Vakbarát Hírportál

36 napot vert az Atlanti-óceán átevezési rekordjára a féllábú brit tengerészgyalogos

2019. március 11., hétfő 18:05

Két hónap alatt átevezte az Atlanti-óceánt a 49 éves brit Lee Spencer, aki ezzel hatalmas rekordot döntött, hiszen 36 nappal gyorsabban megtette a portugáliai Portimao és a dél-amerikai Francia-Guyana közti 5600 km-es távot, mint bárki eddig. Spencer ráadásul úgy csinálta ezt meg, hogy korábban elvesztette az egyik lábát, míg az eddigi rekorder norvég Stein Hoff nem mozgássérült sportoló volt, ő 96 nap 12 óra és 45 perc alatt teljesítette a távot.

A testi fogyatékosok hasonló rekordját eddig a brit Stuart Boreham tartotta, aki 109 nap 12 óra és kilenc perc alatt jutott el a Kanári-szigetekről a közép-amerikai Barbadosba 2004-ben, írja az MTI.

Spencer rekordja még nagyobb lehetett volna, ha a helyzetmeghatározó műszerének hibája miatt nem kellett volna 4 napot a Kanári-szigeteken vesztegelnie.

A brit extrémsportoló január 9-én indult Portugáliából, és helyi idő szerint hétfő hajnali fél 2-kor jelentette be a Twitteren megérkezését a Francia Guyana-i partokhoz. A korábbi tengerészgyalogos háromszor is megjárta Afganisztánt, ahonnét mindannyiszor épségben hazatért; jobb lábát, amelyet művégtaggal pótoltak, egy közlekedési balesetben veszítette el 2014-ben. Korábban, 2015 decemberében három másik végtagfogyatékos társával már átevezett az Atlanti-óceánon, de akkor nem a rekordra hajtottak.

Rovatok