Index Vakbarát Hírportál

Áprilisban újra nyolcezres csúcsra indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

2020. február 12., szerda 22:58

Újra a Himalájába igyekszik Klein Dávid és Suhajda Szilárd - írja a Nemzeti Sport. A két hegymászó április elején indul útnak, a céljuk a 8463 méter magas Makalu, ezzel a túrával pedig már a jövőre tervezett Everest-mászásra készülnek az ország legismertebb hegymászói. 

Klein és Suhajda tavaly a világ második legmagasabb csúcsának számító pakisztáni K2-re vezettek sikeres expedíciót, amelynek végén Suhajda első magyarként érte el a 8611 méteres csúcsot. A Föld második legmagasabb pontjáról a hegymászó az Indexnek is küldött videót. 

Klein sajnos nem tudott följutni a csúcsra, mert elrontotta a gyomrát és vissza kellett fordulnia. A Csudasport.hu cikke szerint a duó már akkor elhatározta, hogy a következő nagy céljuk az lesz, hogy pótlólagos oxigén nélkül meghódítsák a 8850 méteres Mount Everestet. Azt is eldöntötték viszont, hogy a világ legmagasabb csúcsának csak 2021-ben vágnak neki, addig felkészülnek a túrára. 2020-ra így egy olyan, 8000 méternél magasabb csúcsot kerestek, ami segítheti a felkészülésüket, így esett a választásuk a világ ötödik legmagasabb csúcsának számító, Nepál és Tibet határán elterülő Makalura. 

Az expedíció várhatóan április 7-én indul majd Budapestről, 20-n éri majd el az 5600 méteren lévő alaptábort, május végéig pedig kiépítik a csúcstámadáshoz szükséges négy tábort. A csúcsmászásra május végén vagy június elején kerülhet majd sor. 

Rovatok