Index Vakbarát Hírportál

Egy 11 éves brazil srácnak lett meg a gördeszkázás Szent Grálja

2020. május 11., hétfő 13:43

A karanténban írt gördeszka-történelmet egy 11 éves brazil tehetség, Gui Khury, aki először csinálta meg az 1080 fokos fordulatot félcsőben. Khury ráadásul több mint két évtizedes rekordot döntött meg, vagyis még nem is élt, amikor Tony Hawk megcsinálta az eddigi csúcsot jelentő 900 fokos fordulatot.

„Sokat segített neki a karantén, mert amíg iskolába járt, kevesebb ideje volt gyakorolni, és a suliból is fáradtan ért haza mindig. Most többet van itthon, jobban is étkezik, és gyakorolni is több ideje van” – mondta a Reutersnek az újdonsült rekorder apja, Ricardo Khury Filho.

A 11 éves sportolónak a nagy gyakorlás közben végre sikerült, hogy a félcsőben a levegőbe kilőve három teljes fordulat után még a landolás is összejöjjön. Ez a trükk nagyjából azóta számít a gördeszkázás Szent Gráljának, hogy Tony Hawk 1999-ben megcsinálta a 900 fokos, vagyis 2,5-szeres fordulatot. Hawk az a pillanatot pályafutása legfontosabb eredményeként tartja számon, neki 31 évesen lett meg a történelmi trükk.

Az azóta eltelt 21 év alatt még egy tucatnyi gördeszkásnak sem sikerült megismételnie a 900-at, ami jól mutatja, mennyire nehéz ezt megcsinálni. 2012-ben ugyan az amerikai Tom Schaar már csinált egy 1080-as fordulatot, de azt egy óriási rámpán, amin sokkal több ideig volt a levegőben, mint egy normál félcsőben.

Khury elmondása szerint az ünnepi lakoma – egy nagy tál mac and cheese – után máris a folytatásra készül, és szeretné megcsinálni az 1260 fokos, 3,5-szeres fordulatot is, ami csak  óriásrámpán sikerült eddig bárkinek.

A gördeszkázás a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpián mutatkozik be az olimpiai sportágak között.

via The Guardian

Rovatok