Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért jobb Raikkönen Massánál

2008. augusztus 9., szombat 08:41

A Bridgestone főnöke szerint abroncsaik dönthetik el az idei Forma-1-es vb-t, a két Ferrari-pilóta közül pedig valószínűleg újra Kimi Raikkönen végez előrébb.

A gumik használata döntheti el az idei Forma-1-es világbajnokságot, állítja Hirohide Hamashima, az abroncsszállító Bridgestone sportigazgatója.

A Német Magydíjon a McLaren fölényesen verte a másik vb-esélyes Ferrarit. A Hungaroringen ugyan újra egy angol kocsi nyert, de végig Felipe Massa vezetett, és csak motorhibája miatt nem győzött.

”A Ferrari alulkormányozott, a McLaren túlkormányozott. Ha a gumi jól tapad, utóbbi kocsi gyorsabb lesz” – idézte az autosport.com a mérnököt, aki ezzel megmagyarázta, miért szerezte meg könnyedén a legjobb rajthelyet Hamilton.

”Versenytávon viszont, főleg olyan magas hőmérsékletnél, mint a Hungaroringen volt, a túlkormányzott autó jobban fölmelegíti a hátsó kerekeket, mint az alulkormányzott – folytatta Hamashima. – Ha megnézzük Hamilton magyarországi teljesítményét, kiderül, néhány kör után szenvedni kezdett a túlkormányzottság miatt, azaz sokszor kellett ellenkormányoznia, korrigálnia. A Ferrari viszont pár forduló után egyensúlyba került. Ezt a különbséget okozta a hőmérséklet.”

A szakember arról is beszélt, miért kiegyenlített a két Ferrari-pilóta, Kimi Raikkönen és Felipe Massa teljesítménye, illetve miért került az utóbbi másfél évben a finn többször fölénybe: ”Amikor az autó kvázi tökéletes, Felipe a képességei 110 százalékát képes használni, de ha a gép kevésbé jó, visszaesik 90-re. Kimi ellenben akkor is 100 százalékosra tudja hozni az autót, ha az nem annyira jó.”

A bajnokságot Lewis Hamilton öt ponttal vezeti Raikkönen előtt, Massa további hárommal van lemaradva hét futammal a szezon vége előtt.

Rovatok