Index Vakbarát Hírportál

Két pilóta bevásárolja magát a Forma-1-be

2008. november 21., péntek 15:49

Jövőre újra pénzért lehet bekerülni a sorozatba, a Toro Rosso mindkét helye eladó, aki a legtöbbet fizeti, és nem teljesen amatőr, viheti egy szezonra.

Párbajban választja ki jövő évi pilótáját a Toro Rosso csapat, de a héten kiderült, a Forma-1-ben újra nem a tehetség, hanem a pénz dönti el, ki kap lehetőséget.

A csapat egyik idei versenyzője, a négyszeres Champcar-bajnok Sebastien Bourdais elárulta, az kapja meg a kocsit, aki a legtöbb szponzorpénzt viszi a csapathoz.

2004-ben Baumgartner Zsolt is így került az F1-be, a módszer bevett volt, de idén már senki nem fizetett az indulásért. A Toro Rossónál korábban azt nyilatkozták, Takuma Sato és Sebastien Buemi közül a gyorsabbikat szerződtetik, de Bourdais állítja, nem így van.

”Nem veszek részt a párbajban, főleg, hogy ennek semmi köze ahhoz. A probléma anyagi, vagyis a csapatnak pénzre van szüksége, és amíg nem találnak egy megfelelően gyors és gazdag pilótát, nem lesz meg a pilótakettős” – nyilatkozta a francia az autosport.com-nak az e heti barcelonai teszten.

Idén a nagyon sikeres Sebastian Vettel mellett versenyzett Bourdais, de simán kikapott a némettől, így a helye veszélyben van, ráadásul ő nem is fizetne. Hároméves megállapodása van az istállóval, elméletileg még két esztendőre biztos lenne a posztja, de úgy hiszi, ez semmire nem garancia.

”Nem egyéves szerződésem volt, hanem három, de tökmindegy, milyen hosszú, mert minden megállapodásban benne van, hogy ha nem elégedettek veled, kitehetnek. Nincs biztos versenyzői szerződés se a Forma-1-ben, se máshol. Amíg megy a dolog, mindenki boldog, de ha nem a tervek szerint alakul minden, elköszönnek tőled.”

Vettel az anyacsapat Red Bull Racinghez igazolt, így a Toro Rossónál két üres ülés van. Bourdais szerint egy ideig még keresgélnek főnökei: ”Ahogy én tudom, nem lesz döntés a közeljövőben, nem látok senkit, aki képes lenne garantálni a pénzt most, holnap vagy azután. Egy darabig még húzódni fog az ügy. Profi vagyok, eljön majd egy pont, amikor döntenem kell, mit csinálok jövőre, és akkor majd lépek.”

A Toro Rossónak nincsenek szponzorai, idén teljes egészében a Red Bull tartotta el, a kocsit is tőlük kapta. Az italgyártó cég szerződtetett versenyzője, Vettel továbblépett, a helyére nincs másik saját tehetségük, így nem akarják újra állni az összes költséget.

Rovatok