Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó futam jön Silverstone-ban

2009. június 19., péntek 08:41

1950-ben Silverstone-ban tartották az első Forma-1-es futamot, a hétvégén jó ideig az utolsó következik. Nigel Mansell volt itt a favorit, karrierjének legnagyobb pillanatai kötődnek a pályához: három győzelem, Senna fuvarozása, a legfurcsább előzés.

Utoljára rendez Forma-1-es futamot jó ideig Silverstone: a következő 10 évben Doningtonban tartják a Brit Nagydíjat. Tényleg legendás pálya kerül ki a naptárból, itt indult az első F1-világbajnokság, 1950-ben.

Még egy verseny biztosan hátra van, ezért az angol falu pályáját csak utána búcsúztatnánk el, de addig is nézzük meg a hely hőse, Nigel Mansell itteni legnagyobb pillanatait. Az angol exbajnok háromszor győzött, sikerei Silverstone legszebb napjait jelentették, volt, hogy nem nyert, mégis főszereplő lett.

Háromszor győzött a legnagyobb angol kedvenc, 1987-ben az F1 egyik legnagyszerűbb előzésével. Williamses csapattársát, legnagyobb riválisát, Nelson Piquet-t hagyta le, balra beijesztett, jobbra, a belső ívben elhúzott a Stowe-kanyarban.

Egy év múlva az esőben Ayrton Sennát nem tudta megverni, de szenzációsat futott, a 11. helyről rajtolva lett második.

Újra előzött egy nagyot, Gerhard Bergert nyomta le igen furcsa manőverrel: sokkal gyorsabb volt az osztráknál, a pályán úgy hat autó elfért volna egymás mellett, Mansell mégis szinte lement az aszfaltról. Az okokat nehezen magyarázni.

1990-ben Ferrarival indult, favoritként, mert az időmérőn megverte a pole-pozíció-király Ayrton Sennát egy szinte tökéletes körrel. Másnap a futamon is többször vezetett, de végül váltóhiba miatt föl kellett adnia.

1991 a második nagy győzelme volt Mansellnek Silverstone-ban, újra williamsesként. Sikere sima lett, és a tiszteletköre miatt maradt különösen emlékezetes. Riválisa, Senna az utolsó körben technikai gond miatt feladta, a győztes megállt, fölvette autójára. Így mentek vissza a depóba, ezrek tapsolták őket a pálya mellett.

Felejthetetlen, megismételhetetlen 1992-es sikere, amikor szintén a levezető körben történt vele a lényeg. Fölényesen vezette a pontversenyt, jobban, mint utóda, Jenson Button napjainkban, egyértelmű volt, világbajnok lesz. A nézők már célba érésének pillanatában kezdték ellepni a pályát, sorfalat álltak neki. Nem is érhetett vissza a depóba, a tömeg megállította a kocsit, kiszedte Mansellt, a vállára emelte.

Végül a rendfenntartók mentették ki, így sikerült visszajutnia az eredményhirdetésre. A Mansell-mánia csúcspontja volt ez, a szezon végén tényleg világbajnok lett, és elhagyta a Forma-1-et. Később a sorozatba visszatért, de Silverstone-ban többé nem indult.

Rovatok