Index Vakbarát Hírportál

Kimi Raikkönen másfél év után újra nyert

2009. augusztus 30., vasárnap 13:56

A finn fél másodperccel, KERS-rendszerrel verte a szenzációs Giancarlo Fisichellát az első idei Ferrari-sikerhez. Szerencséje is volt, mert rajtmanőveréért nem büntették. Jenson Button kiesett, Barrichello csak 7. lett, így alig hozott pontot az angolon.

A 2007-es világbajnok győzött a Belga Nagydíjon, a váratlanul második Force India-pilóta, Giancarlo Fisichella és a hajrában felkapaszkodó Sebastian Vettel előtt.

A finn Rubens Barrichello beragadása után szenzációsan rajtol, negyedikként fordult volna, de annak ellenére, hogy nem szorították, lement a pályáról: a második kanyarba érve így harmadik, a következőben már második volt az élről hibátlanul induló Fisichella mögött.

A ferraris manővere erősen szabálytalannak tűnt, de nem büntették.

A mezőny végén Button, Grosjean, Hamilton és Alguersuari balesetbe keveredett - Grosjean koccant Buttonak - mindannyian feladták, a második körre jött a biztonsági kocsi.

Az újraindulásnál Raikkönen a KERS-szel simán otthagyta Fisichellát, egyenesben ment el mellette, az olasznak esélye sem volt. A futam itt el is dőlt, mert hiába volt gyorsabb majdnem végig Fisichella, a KERS az egyenesekben élen tartotta a finnt.

Mögöttük a harmadik helyért a BMW-k, Fernando Alonso és Vettel küzdöttek. A spanyol kerékhiba miatt féltávnál kiállt, a német az utolsó harmadra nagyon felgyorsult, a két BMW elé került.

A vb-t vezető Buttonnak újra szerencséje volt, a pocsék indulása után visszakapaszkodó Barrichello csak hetedik lett, az utolsó körökben füstölő motorral ment. A Mercedes a depóban ki is gyulladt, a brazil mindössze két pontot hozott az angolon, aki még mindig 16-tal vezet.

Fisichella második helyével is a futam sztárja lett, a Force India első dobogós helyét szerezte. Raikkönen idei első győzelmét szállította a Ferrarinak, és megszakította saját maga másfél éves nyeretlenségi sorozatát, legutóbb tavaly, Spanyolországban lett első.

Nem kizárt, hogy a két versenyző két hét múlva, Monzában már csapattárs lesz, a Ferrari egyik jelöltje az ismét utolsó Luca Badoer helyére Fisichella.

A Belga Nagydíj körről körre

14.00: Elindultak a felvezető körre. Süt a nap Spában.

Rajt: Barrichello a 4. helyen nagyon beragadt, Raikkönen kikerülte,és harmadiknak fordult. Elöl Fisichella és Kubica tökéletesen eljött, a finn megelőzte hamar a lengyelt. (Az első kanyarban gyorsulásra használta a bukóteret, ez lehet, hogy szabálytalan.)

1. kör: A leghosszabb egyenes utáni kanyarban Buttont meglökte Grosjean, Hamilton is belekeveredett, mindannyian kiestek. Beküldték a biztonsági kocsit.

2.: Fisichella, Raikkönen, Kubica, Glock az első négy. Barrichello már egyszer járt a depóban, 15., előtte Trulli és Badoer.

3.: Webber, Heidfeld, Rosberg, Vettel 5-8.

5.: Újraindult a futam, Raikkönen az egyenesben a KERS-sel simán megelőzte Fisichellát. Vettel Rosberget váltotta a 7. helyen.

8.: Raikkönen és Fisichella elhúzott, a finn simán vezet, úgy két másodperccel.

10. Raikkönen, Fisichella és Kubica látótávolságon belül van, de a vezető ferraris a KERS-sel nagyon esélyes. Glock, Webber, Heidfeld, Vettel, Rosberg zárja az első nyolcat.

12.: Kubica tankolt elsőként, kilencediknek jött vissza.

13.: Fisichella simán tartja magát két másodpercen belül Raikkönenhez. Glock tankolt, de a berendezés nem működött, csak a tartalék, rengeteg időt veszített.

14.: Raikkönen és Fisichella egyszerre jöttek ki, az olasz ledolgozta a depóban a kétmásodperces hátrányát. Webber a depóban leszorította Heidfeldet, majd a pályán visszaengedte. Ennek ellenére büntethetik Webbert.

15.: Vettel, Rosberg, Raikkönen, Fisichella a sorrend, az első kettő még nem tankolt.

16.: Webber áthajtásos büntetést kapott. Vettel tankolt, 8.

17.: Fisichella 1,5 másodperccel Raikkönen mögött, a finn újra vezet, mert Rosberg tankolt.

18.: Az olasz egy másodpercen belül a Ferrari mögött. Alonso a nyomában, de ő még nem tankolt. Valószínűleg ő csak egyszer fog.

19.: Kubica, Kovalainen, Buemi, Vettel, Heidfeld a 4-8. helyen.

22.: Fisichella ráment Raikkönenre, és a ferrarisok szerint több benzinje van, mint a finnek. Alonso is közel van.

23.: Alonso kiment tankolni, de a bal első kerekét nem tudták visszarakni, rengeteget állt, 14.-nek jött vissza. A kerék a rajtnál sérülhetett, amikor a spanyol a bal első kerékkel koccant.

25.: Raikkönen, Fisichella, Kubica az elsőhárom, a negyedik Kovalainen a depóban járt. Alonsót visszahívták a depóba, fel kell adnia.

27.: Barrichello a hatodik helyről ment ki második, utolsó tankolására.

28.: Fisichella tapad Raikkönenre, Kubica lemaradva, Vettel másodpercekkel mögötte negyedik.

29.: Kubica végzett az utolsó tankolással.

30.: Egyszerre jött a két első, Raikkönen most egy pici előnyt szerzett, használta a KERS-t, nehéz lesz megfogni. A finnek lágy, az olasznak kemény gumija van. 14 kör a végéig. Vettel még vezet, de tankolni fog.

33.: Fisichella szenzációs, hat tizedre van Raikkönentől. Ha a Ferrari lágy gumija elfogy a végéig,van esélye. Webber tankolt.

34.: 10 kör a végéig, Vettel tankolt, Raikkönen, Fisichella visszaállt az élre, a német visszajött harmadiknak Kubica elé.

35.: Fisichella támadja Raikkönent, teljesen a sarkában van.

36.: Kubica, Heidfeld, Kovalainen, Barrichello, Rosberg, Webber a 4-9.helyen.

38.: Vettel nagyon jön, hat kör, öt másodperccel van Raikkönenék mögött.

40: Vettel 3,6 másodpercre van Fisichellától, aki egy másodperccel sincs a finn mögött. 4 kör a végéig.

41.: Fisichella fél másodpercre Raikkönentől, de előznie nagyon nehéz lesz. Barrichello autója füstöl.

42.: A brazil lassít, de még gyorsan megy, Rosberg közelít hozzá.

43.: Olajszivárgása van, de már csak egy kört kell kibírnia.

44.: Fisichella nem tudta megverni Raikkönent, a finn győzött, az olasz szenzációs második, Vettel harmadik, Kubica negyedik, Heidfeld ötödik, Kovalainen hatodik, Barrichello behozta hetediknek, bár a depóban kigyulladt, Rosberg nyolcadik.

A Belga GP végeredménye

1. Raikkonen Ferrari (B) 1h23:50.995

2. Fisichella Force India-Mercedes (B) + 0.939

3. Vettel Red Bull-Renault (B) + 3.875

4. Kubica BMW Sauber (B) + 9.966

5. Heidfeld BMW Sauber (B) + 11.276

6. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 32.763

7. Barrichello Brawn-Mercedes (B) + 35.461

8. Rosberg Williams-Toyota (B) + 36.208

9. Webber Red Bull-Renault (B) + 36.959

10. Glock Toyota (B) + 41.490

11. Sutil Force India-Mercedes (B) + 42.636

12. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) + 46.106

13. Nakajima Williams-Toyota (B) + 54.241

14. Badoer Ferrari (B) + 1:38.177

Rovatok