Index Vakbarát Hírportál

A rajthely le-, a taktika felértékelődik idén

2011. március 22., kedd 18:17

Sebastian Vettel és Fernando Alonso korábban már utalt rá, hogy idén több, futamonként három-négy gumicsere lesz a Forma-1-ben, a Ferrari-főnök egyetért velük, és állítja, csak ezeknek helyes megszervezésével lehet majd nagydíjat nyerni.

Az új gumiszállító Pirelli az F1-es vezetők kérésére kevésbé tartós gumikat gyárt, amik hamarabb elhasználódnak, így többször kell cserélni azokat. Nem elég egyszer vagy kétszer, mint tavaly.

"A teszteken kiderült, hogy a gumik teljesen mások, mint eddig, így a stratégia kiemelkedően fontos. Másképp kell készülnünk a futamokra, mert a kerékcserék száma növekszik, vagyis a csapatmunka felértékelődik, a csapattagok egyénileg is fontosabbá válnak a végkimenetelt tekintve" - idézte az autosport.com Stefano Domenicali Ferrari-csapatfőnököt.

A menedzser szerint ezzel párhuzamosan a kvalifikáció szerepe csökken: "További hatás, hogy a több kiállással a rajthely kevésbé számít majd, mint tavaly. Vagyis ha az időmérőn nem te voltál a leggyorsabb, és nem te indulsz az élről, akkor is megnyerheted a versenyt. De a győzelemhez elengedhetetlen a helyes taktika".

A Ferrarinak így különösen oda kell figyelnie, mert 2010-ben taktikai hiba miatt veszítette el Alonso a vb-t Vettel ellen.

A szezon pénteken, Ausztráliában kezdődik, a futam vasárnap reggel nyolckor rajtol magyar idő szerint.

Rovatok