Index Vakbarát Hírportál

3 hét és betiltják a legjobb RBR-találmányt

2011. június 17., péntek 01:14

A jövő hétvégi valenciai futam lesz az utolsó, amin használhatják az istállók a befújt diffúzort, az utána következő, Brit Nagydíjtól kezdve betiltja a FIA a Red Bull legnagyszerűbb találmányát - értesült az Autosport.

A csapatok és a szövetség képviselői csütörtökön találkoztak, és állapodtak meg a tiltásról, amit a májusi Spanyol GP-re terveztek, de a csapatok kérésére elhalasztottak.

A továbbiakban az eddigi rendszer tíz százaléka használható csak ki, nem ömölhet folyamatosan a motorgáz a diffúzorra, hogy növelje a leszorító erőt. A rendszert, amiben akkor is áramlik a kipufogón át a gáz, ha a pilóta nem gyorsít, az RBR fejlesztette ki tavaly. Állítólag nagyrészt ennek köszönheti fölényét, és annak ellenére vezetője a technikának, hogy majdnem az összes rivális lemásolta és alkalmazza.

A McLaren és a Red Bull nem számít az erőviszonyok jelentős változására, de a Ferrari-csapatfőnök Stefano Domenical megjegyezte: "Most kiderül, a Brit Nagydíjtól új világbajnokság kezdődik-e".

A FIA az istállókkal arról is döntött csütörtökön, hogy jövőre kvázi teljesen betiltják a befújt diffúzort: a kipufogónak hátul és fölfelé kell kijönnie a kocsiból.

Rovatok