Index Vakbarát Hírportál

Mi a szabálytalan, ha ez nem?

2012. szeptember 24., hétfő 14:10

Falnak szorította a szingapúri futam 45. körében Bruno Senna az előzéssel próbálkozó Felipe Massát: a ferraris végül csodával határos módon elment, de mindenki büntetésre számított. A FIA ugyanis néhány hónapja világosan és konkrétan lefektette a védekezésre vonatkozó szabályokat, és kimondta, ha egy autónak bármilyen kis része is egy vonalban van az előtte haladó hátsó kerekével, helyet kell neki hagyni, annyit, hogy biztonságosan elférjen a pályán.

Pontosan ezt nem tette meg Senna, hiába volt a Ferrari bőven mellette, folyamatosan balra húzott, az aszfalt csak fogyott Massa alól, míg az utolsó pillanatban Senna engedett, Massa vészfékezett, és jobbra balra csúszkálva féktávon, de bevette a kanyart.

A felügyelők vizsgálták az ügyet, aztán rövid tanácskozás után úgy döntöttek, nem büntetnek, mert "Senna csak kihasználta az ideális ív előnyeit, nem pedig védekezett". A felügyelők szerint "nem azért mozdult, hogy a pozícióját védje, és amint észrevette maga mellett Massát, irányt váltott, hagyott neki elég helyet, és elengedte".

"Én csak azt tudom, hogy mellette voltam, ő meg falnak szorított. Azok után, hogy már le van írva, hogy ha mellette vagy, nem csukhatja rád az ajtót senki. Most meg pont ez történt, de már kicsit lenyugodtam" - hisztizett Massa.

Valószínűleg az eljárás eredményében számított, hogy Massának sikerült megelőznie riválisát, amint az benne is van a hivatalos indoklásban. Az is igaz, hogy Senna nem védekezett, egyszerűen úgy tűnik, mintha fogalma sem lett volna, Massa ott van mellette: az íven húzódott balra, aztán az íven ment jobbra is, nem azért, hogy helyet hagyjon.

Senna nem beszélt az esetről, az ügyet lezárták. Massa 8., a williamses 18. lett.

Rovatok