Index Vakbarát Hírportál

Görögország Forma-1-es pályát épít

2012. október 2., kedd 09:09

30 millió eurót szabadított fel a görög fejlesztési minisztérium, amivel célja, hogy az állam beszálljon az ország Forma-1-es pályájának megépítésébe.

A mély gazdasági válságban lévő Görögországban 94,6 millió eurós költségvetéssel építi a létesítményt a Racetrack Patras SA nevű privát vállakozás Xalandritszában, Patras közelében, a Peloponnészoszi-félsziget északi részén, nem messze a tengerparttól.

A cél természetesen, hogy minél előbb F1-nagydíjat rendezhessenek. A rali-vb-nek van görög futama, de görög Forma-1-es pilóta még nem volt.

Az időzítés több, mint meglepő, a csődközelben lévő országnak ugyanis látszólag kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy új, nagyberuházásokat finanszírozzon. A korábbi korlátozások után októberben újabb megszorításokat készülnek elfogadni, a csomag az előzetes becslések szerint a következő két év nemzeti össztermékének több mint öt százalékát vághatja vissza, vagyis újabb kétéves recessziót eredményez. Az intézkedések között van a közalkalmazottak bérezésére fordított összeg, illetve a nyugdíjak és a szociális juttatások csökkentése, továbbá a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre való emelése, de adóemelések is várhatók.

A kormány nincs könnyű helyzetben, a megszorítások hatására ugyanis tömegtüntetésekkel kell szembenéznie, ami akár újabb kormánybukáshoz is vezet. Megszorítások, és újabb nemzetközi segítség nélkül viszont fizetésképtelenné válik az ország, ami az EU-ból és eurózónából való távozást is jelentheti egyben.

Rovatok