Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a káromkodást a Forma-1-ben

2012. november 8., csütörtök 17:05 | aznap frissítve

Nyilvánosan káromkodott a vasárnapi Abu-Dzabi GP dobogós interjúja közben Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel, csütörtökön ennek hatására a FIA betiltotta a helytelen szóhasználatot az F1-es tévényilatkozatokban.

"Közös felelősségünk, hogy biztosítsuk, az effajta szóhasználatnak nincs helye a médiában. Rossz fényt vet a csapatokra és szponzoraikra, a sportra, a FIA-ra. Megértem, hogy a pillanat hevében az adrenalin, az öröm vagy a csalódás efféle veszélyes elszólásokhoz vezet, de nem csak az F1-pilótákat interjúvolják. Bokszolók, rögbisek és futballisták is nyilatkoznak kimerítő sportesemények után. Nekik sikerül elkerülniük az oda nem illő beszédet. Mivel egy hétvégén kétszer is megtörtént itt, úgy gondoltam, barátilag felhívom erre a figyelmet" - írt levelet az istállóknak Norman Howell, a FIA kommunikációs igazgatója az elnök Jean Todt kérésére.

  dckimvett

A két világbajnok valószínűleg azért engedte meg magának a "szar" (shit) és az "elcseszte" (fuck) kifejezések használatát, mert korábbi versenyzőtársuk, David Coulthard kérdezte őket, aki évek óta haverjuk. Amikor Niki Lauda, Jackie Stewart vagy Jackie Ickx volt a moderátor, nem akadt hasonló probléma. A BBC-hez 22-en telefonáltak vasárnap este, mert felháborodtak Vetteléken.

"Emlékeztetnünk kell a pilótákat, hogy profik, és ha ilyen szinten versenyeznek, tudniuk kell, hogy munkájuk része szerepelni a médiában, valamint azt elfogadható módon tenni" - nyomatékosította kérését Howell.

Ettől függetlenül az autóban a csapatrádióba való káromkodást nem tudják betiltani, azok jó eséllyel nem kerülnek adásba, így szűrik ki őket.

Rovatok