Index Vakbarát Hírportál

3 hetes szünetek tördelhetik az F1-nyarat

2012. december 12., szerda 13:58

Folytatódik a kavarás a 2013-as Forma-1-es versenynaptár körül, jelenleg úgy tűnik, hogy a tervezett 20 helyett mégis 19 futam lesz jövőre.

Úgy kezdődött, hogy a már jövőre tervezett New Jersey GP-t áttolták 2014-re, így egy hely felszabadult. Bernie Ecclestone megpróbálta behúzni a helyére Franciaországot, de nem jött össze, aztán előrébb hozta a Német GP-t egy héttel, július 7-re, hogy 21-ére be tudja nyomni Törökországot. Isztambulban tárgyalt is a promóterrel, megállapodtak, de a rendezés attól függ, a török kormány kifizeti-e Ecclestone-nak a többmillió eurós rendezési díjat. Jelenleg az látszik valószínűnek, hogy a politikusok nem szavazzák meg a pénzt, ahogy megvonták azt 2011 végén, ezért maradt ki a Török GP idén.

A jelenlegi 2013-as naptár

március 17. Ausztrál Nagydíj
március 24. Maláj Nagydíj
április 14. Kínai Nagydíj
április 21. Bahreini Nagydíj
május 12. Spanyol Nagydíj
május 26. Monacói Nagydíj
június 9. Kanadai Nagydíj
június 30. Brit Nagydíj
július 07. Német Nagydíj

július 21. Török, Osztrák GP??
július 28. Magyar Nagydíj
augusztus 25. Belga Nagydíj
szeptember 8. Olasz Nagydíj
szeptember 22. Szingapúri GP
október 6. Koreai Nagydíj
október 13. Japán Nagydíj
október 27. Indiai Nagydíj
november 3. Abu-dzabi Nagydíj
november 17. Amerikai Nagydíj
november 24. Brazil Nagydíj

C lehetőségként felmerült az Osztrák GP, mert Graz mellett a Red Bull tökéletesen felújította a spielbergi pályát, és nagyon szeretné fogadni a Forma-1-et. Ráadásul a július 21. logisztikailag tökéletes, a közeli Hockenheimből érkezne a mezőny és a közeli Hungaroringre állna tovább.

Csakhogy Ecclestone nem tud semmilyen ausztriai versenyről. "Senkivel nem tárgyaltam ilyesmiről. Törökországra várunk, hogy visszatérhessünk Isztambulba. De most az a valószínűbb, hogy 19 futam lesz jövőre. Az F1-nek ez nem probléma" - nyilatkozta a topmenedzser az osztrák Kleine Zeitungnak.

Az F1-főnök arra számít, hogy jövő héten eldőlhet Törökország, ezzel a 20. GP sorsa. Ausztria viszont a már említett logisztikai tökéletessége miatt reménykedhet, ha komolyan gondolnák a rendezést, azt a versenyt még az utolsó pillanatban is be lehetne tenni.

Ha viszont július 21-re nem raknak be semmit, akkor jövő nyáron júniusban, júliusban és augusztusban is lesz egy-egy legalább háromhetes pihenője a Forma-1-nek, ami nem tűnik ideálisnak: június 9 és augusztus 25 között csak öt GP lenne.

Az biztos, hogy a július 28-i Magyar és az augusztus 25-i Belga GP közé nem kerül be semmi, az az egy hónap a hivatalos nyári szünet.

Rovatok