Index Vakbarát Hírportál

Na, ekkora sztori ma már kizárt az F1-ben

2013. február 18., hétfő 14:00

Maurice Hamilton, a brit F1Racing újságírója készített nagyinterjút Alain Prosttal, aki múlt ősszel 17 év után újra korszerű F1-autóba ült, és kipróbálta Vettel világbajnok Red Bullját 2011-ből. A négyszeres bajnok beszélt a tapasztalatairól, de rengeteg más dologról is, és elmesélt egy nagyszerű történetet arról, milyen volt a Forma-1 az ő korában, mintegy 30 évvel ezelőtt.

Hamilton felvetette, hogy Niki Lauda elmondta neki, hogy az 1984-es zárófutam előtti éjjelen kimaradt, és nem a legjobb állapotban ébredt, így azt gondolta, el fogja veszíteni a világbajnokságot. Egészen addig, amíg a fülébe nem jutott, hogy vb-ellenfele és mclarenes csapattársa, Alain Prost sem aludt sokat az éjjel.

Hogy így volt-e, arra Prost azt felelte, „lehetséges, de a bajnokságot nem emiatt buktam el". Lauda minden idők legkisebb különbségével, fél ponttal lett bajnok, miután Prost nyert aznap Estorilban, ám az osztrák megszerezte a szükséges második helyet.

   prostelio

Prost inkább a verseny utáni estére emlékezett.

„Az biztos, hogy a Niki győzelme utáni éjjel, hogy is mondjam, emlékezetesre sikerült. Hajnal öt volt, már elég sokat ittunk, amikor Elio de Angelis megkért, hogy vigyem vissza a hoteljába. Megálltam a szálloda előtt, mire megkérdezte, nem tudnál közelebb vinni az ajtóhoz? Azt feleltem, oké, megfordultam, aztán egyesbe tettem a kocsit. Nagy üvegajtón lehetett bejutni, áthajtottunk rajta, le egészen a hallba. Na, most már elkérheted a kulcsod, feleltem. Taxival értem vissza az én hotelembe, mert az autó elakadt odalent. A Marlboro nagyon kedves volt, és rendezte a károkat. Ma már nem történhetne hasonló az F1-ben, kár." (A fenti fotó akkor készült, Prost piros dzsekiben van, de Angelis feketében, közöttük Ron Dennis.)

A történet bizonyos szempontból tragikus is, a 84-es vb-3. de Angelis másfél évvel később egy Forma-1-es tesztbalesetben meghalt, 28 évesen.

Rovatok