Index Vakbarát Hírportál

Itt a Renault-turbó, Raikkönenék új motorja

2013. február 26., kedd 10:01

Bemutatta az első képeket 2014-es turbójáról a Renault. A motor 1,6 literes, hathengeres, ahogy azt a jövő évi szabályok megkövetelik. A Mercedes után ez a második turbó, amit láthatunk, már csak a Ferrarié hiányzik.

A Merci és a Renault is már fut a próbapadon, de pályán csak 2014 elején próbálják ki, amikor a jelenlegi szívókról turbókra vált az F1.

"Jobban eladható lesz, mint a mostani V8-asok. Pár drukkert biztosan visszanyerünk a Forma-1-nek" - nyilatkozta Jean-Michel Jalinier, a RenaultF1 sportigazgatója a turbó visszatéréséről.

   renaultturbo

A Renault modelljétől igen sokat lehet várni, mert ez a cég vitte be a turbótechnológiát az F1-be, 1977-ben. Két éven át szenvedtek, de 1979-ben megnyerték első nagydíjukat, a Francia GP-t Dijonban, Jean-Pierre Jabouille-val a volánnál. Ez volt az első turbógyőzelem a Forma-1-ben.

Sem a Ferrarinak, sem a Mercedesnek nincs akkora tapasztalata a turbókkal, mint a Renault-nak, így csapataik, a Lotus, a Red Bull, a Williams és a Caterham, illetve vezérpilótáik, Kimi Raikkönen, pláne a háromszoros bajnok Sebastian Vettel joggal reménykedhetnek újabb sikerekben.

A Caterham persze kevésbé, mert a francia cég épp kedden jelentette be, hogy csökkenteni akarja F1-programját, kevesebb istállónak akar szállítani. Nem valószínű, hogy az RBR-től, a Lotustól vagy a legendás partner Williamstől szabadulna meg.

Rovatok