Index Vakbarát Hírportál

A Ferrari is tesztelte a Pirellit, felelnie kell

2013. június 3., hétfő 11:41

Ahogy várni lehetett, a hétvégén felszólította a FIA a Mercedest, adjon magyarázatot, miért tesztelt az idei spanyol futam után pár nappal a Pirellinek a 2013-as autójával. Az viszont már váratlan, hogy a szövetség a Ferrarit is felszólította, indokoljon: az olaszok két héttel a Merci előtt szintén teszteltek a gumigyárnak, ám ők a 2011-es autójukkal.

A szabályok szerint egyértelmű, hogy futó évi kocsival tilos gyakorolni, ám az is annak tűnik, hogy kétévessel már lehet. Csakhogy van a szövegezésben egy olyan, sokféleképp értelmezhető kitétel, hogy a tesztautónak "kielégítő mértékben kell különböznie az idei kocsitól, a tavalyitól és a jövő évitől". Vagyis elképzelhető, hogy a szervezet szerint a 2011-es még nem eléggé különböző, ami persze így is van, a szabályok azóta alig változtak, így a gépek hasonlóak.

Az istállók eddig úgy gondolták, a két évvel korábbi autóval nem lehet baj, főleg, hogy tavaly a Pirelli legálisan használt a gumifejlesztésre egy 2010-es Renault-t, és akkor senki nem reklamált.

A Ferrari is Barcelonában tesztelt egyébként, hivatalosan nem tudni, mennyit, de feltételezhető, hogy a 2011-es F150-es is a megengedett 1000 kilométert tette meg.

A Ferrari a saját tesztjét, illetve a FIA rá vonatkozó felszólítását nem kommentálta, állítja, az ügy lényege, hogy "a Mercedes biztosan megszegte a szabályokat".

Az ügyek folyamatban vannak, a Pirelli szintén beszámolót írt a szövetségnek, aminek bírósága, ha a FIA nem találja kielégítőnek a magyarázatokat, várhatóan július közepén tárgyalja az esetet. Bármilyen büntetés elképzelhető.

Rovatok