Index Vakbarát Hírportál

Csalt a Merci, vagy csak félreértés történt?

2013. június 19., szerda 17:14 | aznap frissítve

Csütörtök reggel fél tízkor kezdődik Párizsban az FIA-tárgyalás, aminek végén ítéletet hoznak a Mercedes-Pirelli-tesztbotrányban.

A vádlottak a Merci és a Pirelli, az istállót azzal gyanúsítják, hogy az F1-es tesztkorlátozást megszegve, szezon közben, ezévi autójával gyakorolt Barcelonában május 15 és 17 között. Az, hogy a Pirellit mivel vádolják, nem tudni pontosan, mivel nem versenyistálló, de biztosan segédkezett a gyakorlás kivitelezésében.

A tesztkorlátozás az egyik legszigorúbb szabály a Forma-1-ben, a Ferrari évek óta küzd a feloldásáért, sikertelenül.

Akkor hogy lehet, hogy a Mercedes mégis megkockáztatta, hogy megszegi?

Kényszerből: az ezüst autók az évad elején hiába nyerték meg egy-egy gyors körrel az időmérőt, tragikus mértékben fogyasztották a gumit a futamokon, így hamar visszaestek, és többnyire csak a középmezőny elején végeztek. A helyzet futamról futamra sem javult, ezért mehetett tilosba a csapat, ha ment.

Miért asszisztált a Pirelli?

Egyrészt, neki mindegy, milyen autóra rakja fel a gumijait, ugyanis a FIA-val kötött szerződésében csak annyi van, hogy "jogosult bármikor, bármelyik csapattal 1000 kilométert tesztelni, reprezentatív autóval, feltéve, hogy az esélyt megadja minden istállónak". A reprezentatív autó nincs részletezve, elméletileg miért ne lehetne idei autó, ám az idei autóra vonatkozó tiltást már az FIA sportszabályzata tartalmazza. A kérdés tehát, hogy mi az erősebb: a FIA-Pirelli-megállapodás vagy a FIA Forma-1-re vonatkozó előírása? A kérdést jogászok fogják magyarázni az összes fél részéről, elmondja álláspontját a Mercedes, a Pirelli és a FIA képviselője is. A Mercedest feljelentő Red Bull és Ferrari szerint a sportszabályok erősebbek. Kiderülhet, hogy a Mercedes rosszul értelmezte a feltételeket, és a FIA-Pirelli-szerződés szövegét vette alapul - ezt lehet félreértésnek nevezni. Ha tudatában volt, hogy a sportkódex erősebb, mégis tesztelt az idei autóval, az csalás lenne.

Az, hogy szerzett-e, és ha igen, mennyi és milyen előnyt a Mercedes, nem fogják vizsgálni, ami a Mercinek megvan, az már az övé, csak az a kérdés, hogy a tesztkorlátozás ellen vétett-e.

A Merci-csapatfőnök Ross Brawn viszi el a balhét?

Brawn teljes mértékben vállalja a felelősséget a történtekért, és állítólag teljesen egyedül képviseli csapatát Párizsban. Konkrétan semmit nem árult el előre, azt mondta, majd a tárgyaláson kiderül minden. Annyit említett, hogy be vannak biztosítva, magabiztosan várják a tárgyalást, mert a FIA-tól kaptak engedélyt az idei kocsira.

Nem részletezte, hogy kitől, valószínűleg, mert ez az ügy lényege: ha Brawnnak írásos felhatalmazása van a FIA valamilyen képviselőjétől az idei autóra, úgy a Mercedes jól jöhet ki az egészből. Ha viszont nincs, az nagyon könnyen az állásába kerülhet a Mercedesnél. Sőt, vannak, akik szerint az ő bőrére megy a játék, a cél az eltávolítása az istálló éléről, ugyanis nem hogy az utódja, de az utódjai már ott dolgoznak körülötte, és a cégnél belső ellenségei lehetnek.

A Pirellitől vélhetően Paul Hembery motorsport-igazgató és ügyvédei lesznek jelen Párizsban, őt már a kanadai futamon eltiltották jogászai attól, hogy interjút adjon a témában, úgyhogy innét sem szivárgott ki semmi.

Hogyan büntethetik a Mercedest, és hogyan a Pirellit?

A Mercire a válasz egyszerű: bárhogy. A semmitől a figyelmeztetésen át a pénzbüntetésig, a futameltiltásig, akár a kizárásig bármit kaphat. A Pirelli szankcionálására sincs leírva semmi, de az ésszerűség szerint pénzbírságon kívül mást nem lehet elképzelni. (Futamtól nem tilthatják el, mert az F1 kizárólagos gumiszállítója.) Természetesen fel is menthetik.

Precedens nincs, ez az első ügy, amiben a FIA Nemzetközi Bíróság dönt, vagyis a határozat kiszámíthatatlan. A tárgyalás elméletileg nyilvános, hacsak a bíróság másképp nem rendelkezik. Ítéletet is csütörtökre ígérnek, előfordulhat viszont, ha a vita nagyon elhúzódik, hogy csak pénteken jelentik majd be.

Az Indexen csütörtökön percről percre követjük az eseményeket.

Rovatok