Index Vakbarát Hírportál

Legyőzte a rákot, 2. hellyel tért vissza

2013. november 4., hétfő 18:59 | nyolc éve frissítve

Az angol Dean Stoneman súlyos rákbetegsége miatt közel hároméves kihagyás után versenyzett ismét együléses autóban hétvégén, a GP3-ban nem sokkal maradt le a futamgyőzelemről. 

A sorozat Abu-dzabiban rendezett állomásán az első futamon hatodik helyen zárt, míg a második futamon dobogós lett, a második helyen ért célba, csak három tizeddel lemaradva győztes mögött. Stonemant a saját teljesítménye mellett a fantasztikus fogadtatás is meglepte. 

„Nem számítottam arra, hogy felférek majd a dobogóra. Ezt a sikert a családomnak ajánlom, voltak idők, amikor egyáltalán nem volt biztos, hogy versenyzek még valaha. Elképesztő volt, micsoda támogatást kaptam egész hétvégén a szurkolóktól, a paddockban és a többi versenyzőtől, ez nagyon sokat jelent számomra" - mesélt hétvégéjéről a huszonhárom éves Stoneman, aki 2010-ben megnyerte a Forma-2-es sorozatot, majd az F1-es Williams-csapatnál tesztelt. 

A fiatal pilótánál 2010 végén diagnosztizáltak hererákot, az áttétek az agyát is elérték, kétszázötven tumor volt a testében, orvosai azt mondták, harminc százalék esélye van a túlélésre. Hat héten keresztül, napi tizennyolc órán át kapta a kísérleti gyógyszerkoktélokat, csoda, hogy kibírta a szervezete. 

„Az lett volna a legkönnyebb, ha csak fekszem ott és feladom. Egy hét alatt meghaltam volna" - emlékezett a kritikus időszakra. Szervezete erős volt, legyőzte a kórt, a kórházat pedig 2011 júliusában hagyta el, novemberben már Forma-Renault 3.5-ös teszten vett részt. 

Idén márciusban Porshe Carrera Cup brit sorozatában indult, a szezon első versenyét pole pozícióból kezdte, mindkét futamot megnyerte, végül a harmadik helyen zárt a bajnokságban.  

Rovatok