Index Vakbarát Hírportál

Korábban kapcsolunk 8.-ba, mint most 7.-be

2013. december 17., kedd 12:02

Káoszra számít az első hivatalos 2014-es Forma-1-teszten Jenson Button. Jövőre teljesen megújulnak az autók, emiatt mindenki az ismeretlenbe megy, a turbómotor és különleges tulajdonságai megnehezítik a munkát. Ráadásul már január 28-tól elkezdik kipróbálni a gépeket, ami még Andalúziában is a tél közepe.

"Röhejes lesz a téli jerezi teszt. Hidegben a gumik nem fognak működni, valószínűleg az autók sem fognak működni. Ha tudsz menni egy rendes kört, az is furcsának fog tűnni a magasabb fokozatok miatt, hamarabb kapcsolunk majd 8-asba, mint most hetesbe" - mondta Button arról, hogy az új autók nyolcsebességes váltóval lesznek szerelve. Az ok a turbó különlegesen magas nyomatéka, ami vezetéstechnikailag is megnehezíti a kocsi irányítását.

"Teljesen más lesz vezetni, sokat simán elfelejthetsz abból, amit az utóbbi években az F1-autók vezetéséről tanultál. A motor, az erőátvitel, illetve, hogy hogyan használod az erőt, egész más lesz. Necces az egész, annyival nagyobb a nyomaték, a leszorítóerő meg kisebb, mert a mostani kipufogót elfelejthetjük. Iszonyú nehéz megszokni, mindannyiunknak rengeteget kell tanulnia, még a legtapasztaltabbaknak is, és ez igen izgalmas."

Az angol eddigi tapasztalatai és előrejelzései abból adódnak, hogy segédkezett a McLaren kifejlesztésében, ám állítja, ez túl sok hasznára nem válik.

"Jerezben a 2-3. kanyar különösen nehéznek ígérkezik, méter hosszú gázpedál kellene, hogy a nyomatékot kontrollálni tudd. Remélem az, hogy részt vettem az autó fejlesztésében, és olyanra csinálják, amilyenre szeretném, segíteni fog. Jelenleg sehol sem vagyunk, de az első futamra rendben leszünk. Akkor fog csak kiderülni, mit tudnak a kocsik."

Január vége után februárban még kétszer 3-4 napot tesztelhetnek a turbógépekkel, az első futam március 16-án jön Melbourne-ben.

Rovatok