Index Vakbarát Hírportál

A maradandó agykárosodás nem zárható ki

2013. december 30., hétfő 11:52 | aznap frissítve

Elsőre súlyosnak, de nem életveszélyesnek látszott a vasárnap, a Francia-Alpokban, körülbelül 2600 méteres magasságban kicsúszó és sziklának csapódó 44 éves Michael Schumacher balesete. De hogy pontosan, milyen állapotban van, arról hétfő délelőtt a grenoble-i egyetemi kórház specialistái beszéltek.

Kórházba szállítása után derült ki, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok nem reagál a külső ingerekre, az agyában vérrögöt találtak, ezért az azonnali operáció mellett döntöttek.

Orvosai kijelentették, az éjszakai információkkal szemben nem kétszer, hanem csak egyszer kellett műteniük a tavaly visszavonult világbajnokot, akinek szerencséje, hogy amúgy kitűnő egészségnek örvend.

Schumacher sebességéről egyelőre nem lehet pontosat tudni, de azt igen, hogy mind a két agyfélteke sérült, és ha nincs rajta sisak, akkor nem élte volna túl az ütközést.

Tipikus síbaleset volt.

- mondta kezelőorvosa, Jean-Francois Payen, akik hozzátette: „a legfontosabb, hogy időt nyerjünk.” A felépülésről pontos prognózist nem tudtak adni, mert az a legfontosabb, hogy óráról órára haladjanak, minden másról rendkívül korai még beszélni.

Schumacher sérülései

A francia orvosok elmondása alapján Schumachernek koponyaűri vérömlenye, agyi ödémája és kétoldali agysérülése van. Agyi vérömleny akkor alakul ki, amikor egy véredény kiszakad vagy megsérül a fejen belül. Az emiatt felgyülemlő vér miatt megnő a nyomás a koponyán belül, ami önmagában is okozhat agysérülést, de a lecsökkent véráramlás miatt agykárosodást is eredményezhet, akárcsak az agyi ödéma, amely akár a légzésleállásához is vezethet.

A kétoldali sérülések veszélyessége a károsodástól függ. Mivel az orvosai nem részletezték, pontosan milyen sérüléseket szenvedett Schumacher, így azt sem lehet tudni, hogy agyának mely részei érintettek - a károsodás pedig a gyulladástól kezdve az agyvérzésen át bármi lehet.

Természetesen az sem zárható ki, hogy maradandó károsodást szenvedett.

Egészen biztos, hogy lélegeztetőgépen marad, vagyis mesterséges kómában tartják, testhőmérséklete 34-35 fok közötti.

A francia orvosok megígérték, amint bármilyen fontos információ van, azonnal jelentkeznek. A Bild arról írt, hogy hétfő délután lesz a következő, ez később eltűnt a helyszíni beszámolójukból.

Schumacher saját orvosa, Gerard Saillant is a helyszínen van, de csak barátként, és ő is ugyanúgy aggódik, mint bárki más, részletekről nem tudott felvilágosítást adni.

Az orvosok úgy szoktak kalkulálni, ahány nap kóma, majd annyi hónapot vesz igénybe a teljes felépülés. Nyilván ez alól is van kivétel, hiszen a svájci síző, Daniel Albrecht 21 napot volt kómában, de csak pár hónapot kellett kihagynia, visszatérése zökkenőmentes volt.

A sajtótájékoztatót percről percre elolvashatja a linken.

Az előzmények

A vasárnap valamivel dél előtt balesetet szenvedett Schumachert délután már életveszélyes koponyasérülésekkel szállították egy grenoble-i kórházba. Mire a kórházba ért vele a mentőhelikopter, már kómában volt a hétszeres világbajnok, aki a délelőtti baleset után még tudatánál volt ugyan, de már zavarodott volt.

Az MRC Sport nevű rádióadó később úgy értesült, hogy Schumachernél agyi vérömleny is kialakult, ezt a hétfői sajtótájékoztatón el is ismerték.

A Webbeteg.hu írása szerint az ilyen koponyasérüléseknél az egyik legfontosabb dolog, hogy csökkentsék a nyomást a koponyán belül, illetve eltávolítsák a felgyülemlő vért és egyéb folyadékokat, ám a károsodásokat csak később, neurológiai vizsgálatokkal lehet felmérni. Emellett szövődmények is kialakulhatnak, többet között fertőzés, kognitív zavarok, érzészavar, vagy akár személyiségváltozás is.

Schumacherért a teljes F1-társadalom nagyon szorít, számos korábbi és jelenlegi pilóta is aggódik a németért, a sorban négyszer világbajnok Sebastian Vettel apjaként tekint rá, aki teljes karrierje során vele volt és vele is lesz. Bővebben itt olvashat róla.

Rovatok