Index Vakbarát Hírportál

Súlyos szövődmények várhatnak Schumacherre

2013. december 30., hétfő 10:20

A vasárnap súlyos síbalesetet szenvedő Forma 1-es világbajnok, Michael Schumacher állapotánál az a legfontosabb kérdés, hogy koponyájának mely részét és milyen erős ütés érte, írja a Webbeteg.hu.

A Francia-Alpokban síelő, korábbi hétszeres F1-világbajnok vasárnap délután fél egykor került a grenoble-i kórházba, amikor már kómában volt. Kétszer is megműtötték, részben azért, hogy csökkentsék a sérülés miatti duzzanat keltette nyomást, de ezt gyógyszeres kezeléssel is lehet mérsékelni. Emellett számos oka lehet még az ilyenkor elvégzett műtéteknek, akár az agyburkok között felgyülemlő vér, vagy egyéb folyadék eltávolítása is lehet a cél.

Schumacher agyában vérömlenyt is találtak, ami tovább nehezíti a kezelését, de a továbbiakban, amikor 48 óra kóma után  felébresztik, neurológiai vizsgálatokkal tudják majd megállapítani, hogy károsodott-e a látása, hallása vagy egyéb érzékei, illetve hogy van-e rendellenesség az egyensúly, a koordináció, a reflexek, valamint az izomerő körül.

A fejsérülésnél a kómán kívül az alábbi szövődmények is kialakulhatnak: fertőzés, kognitív zavarok, érzészavar, vagy akár személyiségváltozás.

Rovatok