Index Vakbarát Hírportál

Tesztelik Schumacher agyát

2014. január 13., hétfő 11:40 | nyolc éve frissítve

Egy hete nem közölt újat a grenoble-i kórház Michael Schumacherről, a december 29-én síbalesetet szenvedett volt Forma-1-klasszis továbbra is kómában van, kritikus, de stabil állapotban.

A Bild arról ír, hogy agyteszteket hajtanak végre rajta, hogy felmérjék lehetséges sérüléseinek mértékét, ám ezt senki nem erősítette meg, az a valószínűbb, hogy ezt folyamatosan csinálják az orvosok.

A 45 éves expilóta kicsit több, mint két hete került kórházba, illetve esett kómába, hétfő a 15. nap, hogy nincs magánál. Ez nem különösen hosszú idő öntudatlan állapotban, 2-3 hét, de akár hosszabb kóma után is fel lehet épülni, de az is lehet, hogy súlyos, állandó károsodást szenvedett a bajnok. Az orvosok sem tudnak biztosat.

Mivel meghatározó új információ valójában nincs róla, érdemes visszanézni az előző 14 nap eseményeit.

December 29.

Michael Schumacher egy sziklába üti a fejét, amikor 11 óra körül két kijelölt sípálya között bukik a francia Alpokban, Méribelnél. Az ütközés erejétől sisakja széttörik. A német bajnokot, aki tizennégy éves fiával, Mickkel és barátokkal síelt, előbb egy moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállítják, Stéphan Chabardes professzor megműti. Ezután mesterséges kómában tartják, illetve testhőmérsékletét 34-35 Celsius-fokra állítják be "a kiterjedt és súlyos koponyasérülései miatt".    

December 30.

Schumacher állapotát továbbra is kritikusnak minősítik a kezelőorvosai, és tartózkodnak attól, hogy korai megállapításokat tegyenek a sportember esélyeit, jövőjét illetően. Délután "átmeneti javulást" észlelnek, erre alapozva Emmanuel Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője második műtétet hajt végre, vérömlenyt távolítanak el az agyból.

Az albertville-i ügyészség vizsgálatot indít "a baleset körülményeinek és okainak" tisztázására. Ez megerősíti, hogy a bukás "a kijelölt pályán kívül történt, ahol a sziklákat részben vagy teljesen hó fedte".    

Közben Schumachert sporttársai és szurkolói, rajongói közül sokan együttérzésükről biztosítják, Angela Merkel német kancellár azt mondja, megrázta az eset.    

December 31.

Az orvosok bejelentése szerint enyhén javult Schumacher állapota, de továbbra is "kritikus" és "nagyon instabil".

Sabine Kehm, Schumacher menedzsere azt állítja, hogy a baleset semmiképpen sem azért következett be, mert az expilóta túl gyorsan haladt volna, már csak azért sem, mert mint jelzi: úgy tűnik, hogy egy barátjának segített, aki elesett. Az orvosok szerint Schumacher feje nagy erővel ütődött a sziklának.    

Január 1.

Sabine Kehm bejelenti, hogy Schumacher állapota stabil, de továbbra is kritikus, egyúttal közli, hogy újabb sajtótájékoztatót csak akkor tartanak, ha valamilyen változás áll be.    

Január 3.

Kihallgatják Schumacher fiát és egy barátját, akik mindketten szemtanúi voltak a balesetnek.     A Dauphiné Libéré című regionális lap közli, hogy a versenyző fejkamerával síelt, ezt a csendőrök lefoglalták.    

Schumacher 45. születésnapján néhány tucat rajongó gyűlik össze a grenoble-i kórház előtt, a Ferrari csendes köszöntést szervez.    

Január 4.

Kehm szerint Schumacher állapota továbbra is kritikus, de stabil. Egy német férfi légiutas-kísérő azt állítja a Der Spiegel című lapnak, hogy lefilmezte a balesetet, és hogy Schumacher legfeljebb 20 km/órás sebességgel haladt a bukása előtt.     

Január 6.

Kezelőorvosai közlik, hogy a versenyző állapota stabil, de kritikus. Egy, a pilótához közeli forrás enyhe javulást említ.    

Január 7.

Működött a fejkamera Michael Schumacher síbalesetekor, és a felvételek használhatók - közölte egy a vizsgálat részleteit jól ismerő forrás. A baleset óta először nyilvánul meg a versenyző felesége, Corinna Schumacher: arra kéri a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a kórházat, hagyják a családot békén és az orvosokat nyugodtan dolgozni.    

Január 8.

Az albertville-i ügyész rendkívüli sajtótájékoztatót tart, és megerősíti, hogy Schumacher tudatosan hagyta el a kijelölt pályát, és a sebessége az ilyen jellegű területen megfelelő, "teljesen normális" volt. Patrick Quincy közli: az expilóta a kijelölt pályától mintegy 3-6 méterre esett el, a szikla pedig, amelybe beverte a fejét, körülbelül nyolc méterre van a pálya hátárától. Quincy kételkedik abban, hogy létezik a turista által készített felvétel is, amelyen látható a bukás, egyúttal azt is megemlíti, hogy a meglévő felvételen az nem látszik, hogy Schumacher "segítene bárkinek is". A nyomozás tovább folyik, a fejkamerás felvételeket még csak most kezdik vizsgálni, így pontosabb adatokról még Quincy sem tud beszámolni.

Január 9.

Schumacher állapota változatlan, a vizsgálat legfontosabbnak tűnő eddigi konklúziója, hogy a szerencsétlenül járt autóversenyzőről az ügyész sem állítja, hogy szabályt szegett volna.

Január 10.

Kiszivárgott hírek szerint a kórház korlátozza a hozzáférést Schumacher leleteihez, mert túl sok dolgozó böngészte azokat az intézmény számítógépes rendszerén. Mostantól csak közvetlen orvosai nézhetnek bele az aktákba.

Kiderül továbbá, hogy Schumachernek van egy sorstársa néhány szobával mellette, egy dán helikopterpilóta, aki majdnem ugyanakkor és ugyanazon a pályá szenvedett nagyon hasonló balesetet. Ő viszont már magához tért a kómából, és lábadozik.

Január 11.

Schumacher volt pilótatársai Felipe Massa szokásos brazíliai gokartversenyén gyűlnek össze, amelyen valószínűleg a német is indult volna, ha egészséges. Innét üzennek sérült társuknak jobbulást kívánva.

Január 12.

Schumachert ki kéne hozni a kómából, állítja egy német professzor, aki szerint a túl hosszú mélyaltatás káros is lehet, a regenerációt sem segíti. (Index/MTI)

Rovatok