Index Vakbarát Hírportál

Mercedes: Próbálunk nem mosolyogni

2014. március 5., szerda 15:12 | nyolc éve frissítve

A legtöbb kört és távot tette meg, a 2-3. legjobb időt futotta a hétvégén befejeződött teszteken a Mercedes, úgy tűnik, a legjobban készült fel a szezonra az összes F1-csapat közül. A gyár F1-motorfőnöke, Andy Cowell viszont óvatosságra int a jövő hétvégi nyitófutam előtt, bár tudja, őket tartják favoritnak.

"Elővigyázatosak és óvatosak igyekszünk lenni, próbálunk nem mosolyogni a megtett táv és a bahreini teljesítményünk miatt sem. Milliszekundomokra elmosolyodunk, aztán a gondjainkra koncentrálunk, és próbáljuk megoldani azokat."

A Mercedes a 12 tesztnap feléig szinte hibátlanul ment, aztán jöttek náluk is a leállások, bajlódtak a turbómotorral és a váltóval is.

"Lehetetlen megmondani, mennyire állunk készen. Folyamatosan és szakadatlanul azon dolgozunk, hogy minden rendben legyen a versenyhétvégére, és minimalizáljuk a kockázatokat. Megnyomjuk a munkát Melbourne-ig, de tudjuk, hogy az utolsó futamig nem derül ki, ki lesz a világbajnok" - óvatoskodott Cowell.

A Mercedes-motorok közel 20 ezer kilométert tettek meg a teszthónap alatt, vagyis elméletileg minden gyenge pontnak felszínre kellett jönnie. Elméletileg, mivel a gyakorlat mindig hozhat új dolgokat, főleg egy olyan iparág, mint a Forma-1.

"A lényeg a részletekben rejlik, és nem tudjuk, milyen részlet kerülte el a figyelmünket. 18 ezer megtett kilométer rengeteg hibát kihozott, de kihozta-e mindet? Soha. Kizárt, hogy minden bajjal találkoztunk volna már. Reméljük, minél kevesebb maradt."

És azt sem szabad elfelejteni, hogy tesztről van szó, amikor a csapatok titkolóznak, próbálják kisebbíteni az eredményeiket. A Mercedes nem tette ezt, keményen hajtott a legjobb időért és a minél több kilométerért, de ki tudja, valaki nem vállalta-e be, hogy kockáztat.

"Gyakran éri az embert meglepetés az első futamon. Láttunk már autót teszten állandóan lerobbanni, aztán Ausztráliában a dobogón végezni. Megszámlálhatatlanul sokszor láttunk ilyet, és újra megtörténhet. Melbourne nagyon izgalmas lépés a hibrid Forma-1 új világába, tényleg nem tudom, mi fog történni" - állítja a Merci-mérnök.

Rovatok