Index Vakbarát Hírportál

Nem Senna lesz az F1 utolsó halottja

2014. május 8., csütörtök 09:47

David Coulthard Budapesten emlékezett meg Senna elvesztéséről. A Red Bull Racing volt versenyzője, jelenlegi alkalmi pilótája, aki bemutatókón kap szerepet az istállónál, nagyon érdekesen beszélt a drámai imolai hétvégéről, a legenda hagyatékáról és napjaink F1-es biztonságáról is.

Május 1-jén, Ayrton Senna halálának 20. évfordulóján Budapesten járt a korábbi F1-pilóta, David Coulthard, aki 1994-ben átvehette a brazil helyét a Williamsnél a tragikus baleset után.

A skót Forma-1-es pályafutására komoly hatással volt Senna, hiszen az ő imolai balesete után lett tesztpilótából F1-versenyző a Williamsnél, így természetesen mély nyomot hagyott benne a 20 évvel ezelőtti esemény.

Mint azt az Indexnek elmondta, Coulthard éppen Milton Keynesben tesztelt az 1994-es San Marinó-i Nagydíj alatt, ahol a Red Bull Racing mostani főhadiszállása is van. Tévében követte a futamot, illetve az egész hétvégét, és amikor Senna autója a falnak csapódott, egyből látta, hogy valami nincs rendben, főként az előző két nap rossz előjelei – Roland Ratzenberger halálos és Rubens Barichello kevésbé súlyos balesete – után.

Roland kevésbé volt ismert versenyző, sőt, mondhatni ismeretlen volt, és nem is volt azon a szinten, mint a legjobbak. Az ő balesete, bármennyire tragikus is, a vállalt kockázat része volt, de Senna halála felnyitotta mindenkinek a szemét. Én sem arra gondoltam utána egyből, hogy megkaphatom a helyét, hanem hogy ha ez megtörtént a Forma-1 legjobb pilótájával, akkor bárki mással is megtörténhet.

Coulthard kiemelte Senna halálának legfontosabb hagyatékát, illetve örökségét, ami azóta is, sőt örökre segíteni fogja az F1 résztvevőit. Nem hallgatja el viszont, hogy a motorsportban a százszázalékos biztonság nem létezik.

Senna halálának köszönhetjük azokat a biztonsági változtatásokat, amik azóta történtek, de miközben itt ülünk is, biztosak lehetünk benne, hogy lesz még halálos áldozat az F1-ben, csak az a kérdés, hogy mikor. De ez mindig is ott fog lebegni a versenyzők fölött. Elég csak arra gondolni, Felipe Massa micsoda szerencsével úszta meg azt a balesetet 2009-ben a Hungaroringen, amikor egy rugó találta el a sisakját.

Coulthard azt is hozzátette, hogy amikor versenyzett, és manapság is, amikor F1-es autóban ül, van némi félelem benne, de pont annyi, ami észnél tartja, és ha ez valaha eltűnt volna belőle, komolyan aggódni kezdett volna.

A napokban, a tragédia évfordulóján a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, Coulthard jelenlegi, kvázi csapattársa is az F1 biztonságáról beszélt. „A Forma-1 mára sokkal biztonságosabb lett, de még mindig nem teljesen az, hiszen annyi minden történhet. Sosem szabad túlzottan biztonságban éreznünk magunkat. Sajnálatos módon mindig balesetek és szerencsétlen események kellettek ahhoz, hogy a legtöbbet tanuljuk belőlük” – fogalmazott a Red Bull pilótája a New Zealand Heraldnak.

Rovatok